Türkiye'de okullara yönetici yetiştirmenin gerekliliği
Necessity of educating manager for schools
  1. Tez No: 323262
  2. Yazar: MEHMET KÜÇÜKAHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Yönetici Yetiştirme, School managers, Educating manager
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırma okullara yönetici yetiştirmenin gerekliliğinin belirlenmesi ve gerekli önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kuramsal temelleri, yurt içi ve yurt dışı literatür taranarak oluşturulmuştur.Araştırma anketi Kastamonu ili merkez ve Taşköprü ilçelerinde, ilk ve ortaöğretim okulunda görev yapan; Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1 Ekim 2011 tarihinde yaptığı Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı ile 2 Ekim 2011 tarihinde yaptığı Müdürlük Seçme Sınavına giren tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilmiş 300 yönetici adayı öğretmene uygulanmıştır. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm öğretmenlerin kişisel bilgilerini içeren 7 sorudan oluşmaktadır. İkinci bölüm okullara yönetici yetiştirmenin gerekliliğini belirlemeye yönelik 35 sorudan oluşmuştur. Üçüncü bölümde ise diğer görüşler alınmıştır. Araştırmada öğretmenlerin okullara yönetici yetiştirmenin gerekliliği ile ilgili görüşleri arasındaki farklılıklar; cinsiyet, öğrenim durumu, mesleki kıdem, çalışılan kurum ve görev değişkenlerine göre incelenmiştir.Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar; birinci bölüm giriş, ikinci bölüm kuramsal bilgiler ve literatür çalışması, üçüncü bölüm araştırmanın yöntemi, dördüncü bölüm bulgular ve yorum, beşinci bölüm tartışmalar,sonuçlar ve önerilerdir.Anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS-16 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde; bağımsız değişkenler için, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma değerleri ortaya konmuştur. İkili değişkenler arasındaki farklılığı test etmek amacıyla ?İlişkisiz Grup t Testi?, ikiden fazla kategorisi bulunan değişkenler arasındaki farklılığı test etmek için ise ?Tek Yönlü Varyans Analizi? kullanılmış; elde edilen farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla ?Scheffe Testi? kullanılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılarak yorumlanmış, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been made in order to determine the necessity of educating manager for schools and to make some necessary suggestions. Theoretical basics of the research has been formed by scanning domestic and abroad literature.The research questionnary was conducted on 300 teachers who were manager candidates working in Kastamonu central district and in Taşköprü district. These candidates entered to the assistant manager and management examination held by Ministry of National Education on October 1, 2011 and on October 2, 2011. They were selected by random sampling method. Questionnary consists of three parts. The first part is formed by seven questions involving personal informations of teachers. The second part consists of 35 questions for determining the necesstiy of educating manager for schools. And in the third part, the other views were appealed. İn the research, differences between the teachers? views for the necessity of educating manager for the schools were analysed in terms of sex, state of education, professional seniority, establishment and assignment variabilty.The research consists of five parts. The first part is introduction, the second part is therotical knowledges and literature studying , the third part is method of the research ,the fourth part is findings and interpretation, the fifth part is discussions, conclusions and suggestions.The data collected by the questionnary were analysed by using SPSS-16 programme . When analysing data; frequency, percentage, average, and standard deviation values were introduced for independent variables. In order to test the differences between the binary variables `? unconnected group t Test?? and `?Irreversible analysis of variance?? were used to test the differences between the variables having poly category. `?Test of Scheffe?? was used to determine the source of the difference. Findings were interpreted by discussing and some suggestions were made.