Örgütsel sessizlik ile güven arasında ilişki ve eğitim örgütlerinde bir araştırma
The relationship between organizational silence and trust and the research on the education organizations
- Tez No: 323263
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Sessizlik, Güven, Organization, Silence, Trust
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Araştırmanın amacı, örgütsel sessizlik ve güven arasındaki ilişki ve bu ilişkinin eğitim örgütlerindeki etkisini görmek için; Endüstri meslek lisesi ve Ticaret meslek lisesinde görev yapan öğretmenlerin, çalıştıkları lise türüne göre, sessizlik ile güven arasındaki ilişkiye dair algılarını belirlemektir.Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesindeki tüm resmi Endüstri meslek liseleri ile Ticaret meslek liselerinde görev yapan 148 öğretmen oluşturmaktadır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Hipotezler, çoklu regresyon, t-testi, tek yönlü varyans analizi (anova) ve farklılıkların kaynaklarını belirlemek amacıyla yapılan tamamlayıcı post-hoc analizleri ile yapılmıştır.Araştırma sonucunda, iletişim düzeyinin arttığı örgütlerde savunmacı sessizlik davranışında azalma görülmekle beraber, öğretmenlik de 16-20 yıl süre geçirenler örgüt içi iletişimi daha fazla önemsemekte, öğretmenlikte 21 yıl ve üstü süre geçirenlerde ise savunmacı sessizlik davranış daha fazla görülmektedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerden Ticaret meslek lisesi öğretmenleri daha fazla uysal sessizlik davranışı göstermekte ve bu davranışı sergileyen öğretmenlerin büyük çoğunluğunun bekar olduğunu söylemek mümkündür. Yine Ticaret meslek lisesi öğretmenleri yöneticilerine güvendikleri zaman dışarıya karşı daha fazla prososyal sessizlik davranışı göstermekte ama diğer taraftan örgüt yöneticilerinin öğretmenlere karşı duyarlılık düzeyi arttığında öğretmenlerin, dışarıya karşı prososyal sessizlik davranışlarında azalma olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerden Endüstri meslek lisesi öğretmenleri örgüt içinde, yöneticiye güvenmeyi, yönetimin yeniliğe açık olmasını ve öğretmenlere karşı duyarlı davranmasını daha fazla önemsemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to determine the perception of the teachers who are working at the Industrial vocational high schools and the Trade vocational high schools according to the kind of their schools to see the effects of this relationship on the education organizations and the relationship between organizational silence and confidence.The samples of the research are including 148 teachers who are working in İstanbul Küçükçekmece district and all of them are working at the official state Industrial vocational high schools and the Trade vocational high schools.The datas that are acquired on the research are analyzed by using the program SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0. Hypothesises are made with multi-regression, t-test, one way varience analyze (anova) and complementary pos-hoc analyzes to determine the sources of differences.In the results of the research however the organizations which have the increasing levels of communication it is seen that there is decrease on the behaviour of defensive silence, the ones who are working as teachers for 16-20 years are giving more importance to the communication inside the organization and the defensive silence behaviour are more seen on the ones who are working as teachers for 21 years and more. Among the teachers participating in this research, Trade vocational high school teachers are more likely to show the peaceful silence behaviour and it is possible to say that most of these teachers are single. Furthermore when the Trade vocational high school teachers trust their managers, they are more likely to show the prosocial silence behaviour to the outsiders, on the other hand when the organization managers? sensitivity about the teachers increase, it is seen that teachers are less likely to show the prosocial silence behaviour to the outsiders. Among the teachers participating in this research Industrial vocational high school teachers are giving more importance to the trusting to headmasters, management?s tendency about innovations and being sensitive to the teachers in the organization.