Belediyelerde insan kaynakları yönetimi ve Kadıköy Belediyesi örneği
Human resources management at munucipalities and Kadıköy Munucipality instance
  1. Tez No: 323310
  2. Yazar: YELİZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. TUNÇ BOZBURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Personel Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Gelişim, Municipality, Human Management, Human Resources Management, Development
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, insana verilen önemin artması, hizmet sektörünün önem kazanması, işin ve işgücünün değişmesi, gelişmesi örgütlerde farklı bir yönetim anlayışını ortaya çıkarmıştır. Klasik personel yönetimi şimdiki zamanın gereklerine cevap verememiştir. Bu sebeple klasik personel yönetimi içerik değiştirerek insan kaynakları yönetimine dönüşmek zorunda kalmıştır. Özellikle örgütlerdeki insan unsurunun değerlendirilmesini ve denetlenmesini kapsayan personel yönetiminde görülen eksiklikler İnsan Kaynakları Yönetimi'ne geçişi hızlandırmıştır. İnsan, yönetimin merkez ögesi olmaya başlamıştır.Bu gelişmelerin ışığında kamu kaynaklarını kullanarak vatandaşa hizmet sunan belediyelerin, sunduğu hizmetler giderek değişmekte ve artmaktadır. Türkiye nüfusunun %80 civarı belediye sınırları içinde yaşamaktadır. Belediye hizmetlerinin yürütülmesinde en önemli unsur insandır. Belediyelerin kendinden beklenen hizmetleri etkin ve verimli olarak yerine getirebilmeleri çalıştırdığı insan kaynağının niteliğine bağlıdır. Bu nedenle belediyelerde İnsan Kaynakları Yönetimi stratejik bir önem taşımaktadır. Hazırlanmış olan bu çalışma, temelde bu düşünceden hareketle insan kaynakları yönetiminin belediyelerde uygulanma biçimlerini ele almıştır. Burada temel amaç yaşanan bu değişim ve gelişimin Kadıköy Belediyesi örneğinde değerlendirmektir.Bu çalışmada Kadıköy Belediyesi'nde İnsan Kaynakları Yönetimi'nin uygulanış biçimleri verilerle ve anket bulgularıyla gösterilmiştir. Böylelikle kamu hizmeti sunan belediyelerin insan kaynakları uygulamalarında aksayan yönlere dikkat çekilerek çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of globalization, technological developments, increasing importance given to human, increasing importance of service sector, change and development of labour and labour force, a different understanding of management occurred in organisations. Classical employee management didn?t answer the necessities of present time. Therefore classical employee management had to turn into human resources management by changing its content. Especially deficiencies on employee management including evaluation and supervision of human in organizations accelerated the transition to Human Resources Management. Human factor started to be central fact of the management.In the light of these developments, services of municipalities, which give services to citizens by using public resources, are changing and increasing gradually. Around %80 of Turkey population lives within municipality borders. The most important factor in performing municipality services is human element. Municipalities? being able to perform expected services in an efficient and productive way depends on the qualification of the employees they have. Therefore Human Resources Management has a strategic importance. Depending on this idea, this study addresses the forms of human resources management in municipalities. The main objective is to evaluate this being experienced change and development on Kadıköy Municipality Instance.Application forms of Human Resources Management at Kadıköy Municipality is showed with statistics and survey findings in this study. In this way some solution advices are tried to be given by pointing out failing aspects of Human resources application in Municipalities which give public services.