Temel hak ve özgürlüklerde sınırlamanın sınırı ve hakkın özü
The limit of the restrictionsand the core of right in fundamental rights and liberties
  1. Tez No: 323336
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF KÜZECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Hak ve Özgürlükler, Temel Hak ve Özgürlüklerin Sınırlanması, Temel Hak ve Özgürlüklerin Sınırlanmasının Sınırı, Hakkın Özü, Yeni Anayasa, Fundamental Rights and Liberties, Restriction of Fundamental Rights and Liberties, Limit of the Restriction of Fundamental Rights and Liberties, Core of Right, New Constitution
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Sınırsız bir özgürlüğün anarşiyi doğurduğu, sınırsız bir devlet otoritesinin ise hak ve özgürlükleri boğduğu bir düzlemde, temel hak ve özgürlüklerin veya devlet otoritesini temsil eden organların serbestîsine bir sınır çizmek gerekecektir. O nedenle, nasıl ki bireyin sınırsız hak ve özgürlüğe sahip olması düşüncesi imkânsızsa, bunun karşılığında devlet otoritesini kullanan organların da sınırsız bir keyfiyete sahip olması imkânsız olmalıdır.?Temel Hak ve Özgürlüklerde Sınırlamanın Sınırı ve Hakkın Özü? adlı bu çalışmamızda; temel hak ve özgürlüklerin doğuşuna ve ülkemizde süregelen gelişimine değindikten sonra, modern Anayasalarda sınırlanmasının sınırını oluşturan güvencelerle donatılmasını konu olarak işleyeceğiz. Ülkemizde meydana gelen Anayasal değişimler neticesinde ?temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması rejimindeki? farklılıklar dile getirilip, Alman ve Türk Anayasa Hukuku'nda ?hakkın özü? ilkesinin uygulama alanları karşılaştırmalı olarak tespit edilecektir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının yeni Anayasa konusunda sundukları öneriler eleştirel bir bakış açısıyla mercek altına alınacaktır.
Özet (Çeviri)
An unrestricted liberty creates anarchy while an unrestricted state authority suffocates rights and liberties of people, therefore, a line should be drawn to define basic right and liberties of individuals and the liberty of bodies representing the state authority. Neither individuals nor state bodies could have unlimited rights and liberties.In our study titled ?The Limit of the Restrictions and the Core of Right in Fundamental Rights and Liberties?,we will start by explaining the birth of fundamental rights and liberties. You will then be presented how they have developed in our country. We will also discuss how, in modern constitutions, fundamental rights and liberties were furnished with guarantees that form the limit of the restrictions.In our thesis, we will investigate how the restriction approach to the fundamental rights and liberties has changed following the constitutional changes in our country. We also compare the practice of the core of right principle in German and Turkish law. We, then, scrutinize the suggestions of NGOs for the new constitution.