Konut Kredi Sözleşmesi
Housing loan agreement for housing finance
- Tez No: 323338
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI MAKARACI BAŞAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut Kredi Sözleşmesi, Konut Kredi Sözleşmesinin Tarafları ve Şekli, Konut Kredi Sözleşmesinin Sona Ermesi, Housing Loan Agreement, Parties and Form of Housing Loan Agreement, Expiration of Housing Loan Agreement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Türkiye'de konut finansmanı sorununu gidermek amacıyla 2005 yılında çalışmalar yapılmış ve ?5582 Sayılı Konut Finansman Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı? 01.12.2005 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulmuştur. Bu kanun tasarısı 22.02.2007 tarihinde Meclisten geçerek kanunlaşmıştır. Böylece, ?uzun vadeli konut finansman sistemi? hukukumuza girmiştir.5582 Sayılı Kanunun 12. maddesi ile 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38. maddesine eklenen 38/A maddesinde konut finansmanı; konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması ve sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması şeklinde tanımlanmıştır. Bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmanı 5582 sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesi ile Tüketici Korunması Hakkında Kanun'a konut finansmanı başlıklı 10/B maddesi eklenmiştir. Hüküm ile tüketicilere kullandırılan konut kredileri doğrudan özel hüküm olan 10/B maddesine tabi olarak kullandırılmaya başlanmıştır.Konut Finansman Sözleşmesi, konut kredi sözleşmeleri ve finansal kiralama sözleşmelerinden oluşmakla birlikte, konunun genişliği ve detaylı olarak incelenmesi hususu göz önüne alınarak, çalışmamızda sadece konut kredi sözleşmesine yer verilmiştir.Tez konum olan konut kredi sözleşmesinin anlaşılmasını sağlamak amacıyla, konut kredi sözleşmenin kurulması, konusunu, içermesi gereken hükümleri, tarafların hak ve borçları ile konut kredi sözleşmesinin sona erme halleri çalışmamızda incelenmiştir.Tezimin yazım aşamasında, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununun 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olması dikkate alınarak tez konumuz yeni Borçlar Kanunu çerçevesinde yazılmıştır.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, konut kredi sözleşmesinin tanımı, unsurları ve hukuki niteliği ile başlanılarak bu bölümde konut kredi sözleşmesine konu olan konutun sahip olması gereken özellikler anlatılmıştır.İkinci bölümde konut kredi sözleşmesinin şekli, şekle aykırılığın sonuçları ve 6098 Sayılı Kanun ile getirilen genel işlem koşulları açıklanmıştır.Üçüncü bölümde sözleşmenin tarafları ile tarafların borçları ve borca aykırılık halleri incelenmiştir.Son bölümde konut kredi sözleşmesinin sona erme nedenleri ele alınıp tez çalışmamız tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In 2005 studies were performed in order to resolve the problem of housing finance in Turkey and the ?Draft Law Regarding the Amendment of Various Laws Relating to Housing Finance System numbered 5582? has been submitted to the National Assembly of Turkey on 01/12/2005. This draft law was legalized passing through Parliament on 22/02/2007. Thus, the“long-term housing finance system”entered in our Law.Housing Finance was defined in the 38/A article which was added in 12th article of 5582 numbered law and 38th article of 2499 numbered Capital Market Law as to supply credit to the consumers to own their house, to rent the houses to the consumers through financial leasing and to supply credit to the consumers by housing collateral for their own houses. Credits which are made use to refinance the loans within this scope were considered in housing loan.Entering the ?Law Regarding the Amendment of Various Laws Relating to Housing Finance System numbered 5582? into force, housing finance titled article of 10/B was added in Consumer Protection Law. Credits which consumers used with the provision started to be used as subjected to 10/B which is directly special provision.Housing Finance Agreement consists of Housing Loan Agreements and Financial Leasing Agreements. But due to the width of the subject and the requirement of detailed examination; our study only included housing loan agreements.In order to provide an understanding of the Housing Loan Agreement which is the subject of the thesis, we examined ?the establishment of housing loan contract, subject of it, provisions that it should contain, the rights and obligations of the parties and the cases of termination of the contract? in our study.Entering in the force of the 6098 numbered Turkish Code of Obligations on the 01.07.2012 was taken into account during the process of writing the thesis. And subject of the thesis was written within the framework of the new Code of Obligations.Our study consists of four parts. In the first part, it has started with the definition, elements and the legal nature of housing loan agreement. And in this part it has been defined the necessary features of the house which is the subject of housing loan agreement.In the second part, form of housing loan agreement, results of contradiction to the form and conditions of general process which has been brought by the law no. 6098 have been explained.In the third part, parties of the agreement and obligations and state of breach against debt of parties have been examined.In the last part, reasons for expiration of the housing loan agreement have been discussed and the thesis study has been completed.