The conspicuous consumption tendencies of the consumers
Tüketicilerin gösterişçi tüketime olan eğilimleri
  1. Tez No: 323341
  2. Yazar: BAHAR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİME SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gösterişçi Tüketim, Deneyime Açıklık, Uyumluluk, Dışadönüklük, Duygusal Denge, Sorumluluk, Tüketici Davranışı, Conspicuous Consumption, Openness To Experience, Agreeableness, Extraversion, Neuroticism, Conscientiousness, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tüketimcilik?, daha fazla hizmet ve mal satın alımlarına ulaşma isteği üzerine kurulu hem sosyal, hem de ekonomik bir olgudur. Bu terim Thorstein Veblen tarafından başlatılarak, tüketimin eleştirilmesi ile ilişkilendirilmiştir. Veblen'in araştırma konusu, yeni oluşan orta sınıfın 20. yüzyıl başlarında yükselişe geçişi ve bunun 20. yüzyıl sonralarına doğru, küreselleşme aracılığıyla iyice filizlenmesiydi. Ayrıca Veblen ?Gösterişçi Tüketim? deyimini literatüre kazandırmıştır.Küreselleşme ile birlikte, uluslararası pazarlar için oldukça büyük fırsatlar ve meydan okumalar olmaktadır. Ticaret siyasetinin liberalleşmesi, tüketicilerin daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir yabancı ürün yelpazesiyle buluşturmasını sağlamıştır. Sonuç olarak, onların yabancı ülkelerden gelen ürünlere karşı tutumları, uluslararası ticaret ve tüketici davranışı araştırmacıları için uzun süredir ilgi çekici olmuştur.Bu tez araştırması gösterişli tüketicilik, beş büyük kişilik özelliği ve bazı demografik etkenler arasındaki ilişkiyi, Türkiye'de birçok kişinin araştırmaya katılımıyla konu edinmiştir. Bu çalışmada, tüketicinin karar verme işlemi sırasındaki gösterişli tüketim eğilimlerini tanımlamak ve belirtmek hedef alınmıştır. Tüketici davranışını etkileyen etkenler incelenmiş ve lüks tüketim market ürünlerinin algılanışı anlatılmıştır. Gösterişli tüketim üzerine olan eğilimleri ölçmek amacıyla bir anket yapılmıştır. Yapılan ankete göre, gösterişli tüketime olan eğilimin beş büyük kişilik özelliğine bağlı nasıl değişiklik gösterip göstermediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Consumerism is both a social, and economic order being based on developing a desire for purchasing services, and goods in bigger amounts. This term has generally had to do with criticism for consumption that started with Thorstein Veblen. The process of globalization provided the rise of the newly emergent middle class which arised at the first years of the twentieth century, to full fruition up till the end of the twentieth century, being the subject of examination of Veblen. And Veblen coined the term of conspicuous consumption.The globalization increasing speed, considerable challenges and opportunities for international marketers have emerged.The liberalization of trade policies has provided consumers with more foreign product choices than ever before. Consequently, their attitudes toward products originating from foreign countries have been of interest to international business and consumer behavior researchers for decades.This research study looks at the relationship between conspicuous consumption, big five personality traits and some demographic factors based on an analysis of the survey results that used convenience online sample of residents in Turkey. In this study, it was aimed to identify the conspicuous consumption tendencies of consumer's during the decision making process. The factors that affect the consumer behavior was examined and perception of luxury good market variables were explained. In order to measure consumer?s tendencies towards conspicuous consumption, a survey was conducted.According to the conducted survey, it was found that tendency of conspicuous consumption varies related to some big 5 personality scales.