Transsexual complex in the crisis of gender
Cinsiyet krizinde transseksüel karmaşası
- Tez No: 323342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN BÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden Geçişi, Homoseksüellik, Cinsel Kimlik Bozukluğu, Bodily Transition, Homosexuality, Sexual Identity Disorder
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada toplumsal cinsiyet, cinsiyet rolleri, toplumsal kimlikler ve bu kimliklerindayattığı modeller, cinsellik ve bütün bu kavramlardan yola çıkarak psikanalitik teori,queer teori ve feminist teori gibi ilgili alanlardaki teoriler ile transeksüelin bütün bukavram, terim ve teorilerdeki rolü ele alınarak hangi noktada durduğu ortayaçıkarılmıştır. Bütün bu bulgular ışığında bir beden geçişinin, aslında cinsiyetli olanbedeni tekrardan cinsiyetlendirmenin bir toplumsal cinsiyet üretimini sağladığı savıkarşısında aslında transseksüelin nasıl marjinalize edilmeye çalışıldığını ve aslındaaltında nasıl bir öz tartışmasının yattığını ortaya çıkarmıştır.Bununla birlikte, tezime yardımcı olduğuna inandığım bir belgesel projesi ile kenditransseksüelliğim üzerinden bu konuyu işledim ve birçok yerde olduğu gibi Türkiye'dede görünürlüğü daha az olan trans erkeklerin de bu mücadelede nerede durduklarını,toplumdaki yerlerini, geçirdikleri süreçlerle birlikte anlattım.
Özet (Çeviri)
In this study, social sex, sex roles, social identities and models imposed by theseidentities, theories of related areas such as psychoanalytic theory, queer theory andfeminist theory based on sexuality and all these concepts, were analyzed and wasintroduced at which point transsexual stood by considering his/her role within all theseconcepts, terms and theories. In light of all these findings, a bodily transition hasrevealed how transsexuals are actually being marginalized against the assertion that resexualizingof a body actually having a sex provides a social sex production and, in fact,what kind of a content debate lies beneath.In addition to this, I treated this subject based on my transsexuality with a documentaryproject which I believe helped my thesis. I have expressed how transsexual men inTurkey, who are rarely seen as such elsewhere, are placed in this dispute, and theirsocial status with the processes they go through.