Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi cinsiyet hoşnutsuzluğu biriminde izlenen trans bireylerdeki psikiyatrik eş tanılar
  1. Tez No: 733728
  2. Yazar: JÜLİN ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ÖZLEM POLAT IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Transsexuality, genderdysphoria, psychiatriccomorbidities
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üniversite hastanesi psikiyatri polikliniğine başvurarak cinsiyet geçiş sürecine girmiş trans bireylerdeki psikiyatrik eş tanılar, yaygınlıkları ve bunların yordayıcılarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Metod: Çalışmamıza 10'u trans kadın, 22'si trans erkek olan 32 birey değerlendirilmiştir. Bu kişilerle SCID-5-CV ve SCID-5-PD kullanılarak yapılandırılmış klinik görüşme yapılmış ve Otizm spektrum anketi, empati ölçeği, sistemizasyon ölçeği, kendine zarar verme davranışı envanteri ve SCL-90-R belirti tarama testi sonuçları açısından incelenmiştir. Bulgular: Major depresif bozukluk ve anksiyete bozuklukları gibi stresle ilişkili psikiyatrik eş tanıların yaygın olduğu görüldü. Psikiyatrik eş tanı oranlarının doğumda atanan cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermediği görüldü. Kişilik bozukluğu tanılarının yaygın olduğu, en sık da Narsistik kişilik bozukluğunun görüldüğü sonucuna ulaşıldı. Trans erkeklerin sistemizasyon ölçeği sonuçları hem kesme değerinin üzerinde hem de trans kadınlara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu. Literatürle uyumlu şekilde geçmiş özkıyım düşünceleri ve kendine zarar verme oranları yüksek bulundu. Sonuç: Psikiyatrik komorbidite ve intihar girişimi yüksek olan bu grupla çalışan ruh sağlığı çalışanları cinsiyet geçiş sürecinde sadece bir kontrol edici gibi hizmet sağlamamakta, hem komorbiditelerin takibi, hem baş etme mekanizmalarının güçlendirilmesi hem aileyle çalışmada aracı olması nedeniyle oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Yani geçiş süreci sadece hormon ve cerrahi tedavi onayının verilmesinden çok daha karmaşık ve çok yönlü bir süreçtir. Elde edilen veriler, trans bireylerin ruh sağlığı problemlerini ve bunlara ilişkin çeşitli değişkenleri daha iyi anlamamıza katkı sağlayarak daha iyi bir ruh sağlığı hizmeti sunumunda yol gösterici olabilir. Anahtar Kelime: Transseksüalite, Trans, Cinsiyet disforisi, psikiyatrik eş tanı
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, it was aimed to determine trans individuals' pychiatric comorbidities, their prevalance and predictors, who started their gender transition process by admitting to psychiatry outpatientclinic of university hospital. Method:In our study, 32 trans individuals including 10 trans woman and 22 trans men were evaluated. These individuals are interviewed by using SCID-5-CV and SCID-5-PD and examined in terms of results of Autism spectrum quotient, emphaty quotient, systemizing quotient, inventory of statements about self-injuryand SCL-90-R. Results:Stres related psychiatric comorbidities like major depressive disorder and anxiety disorders were common. No difference was detected between trans men and trans women in terms of psychiatric comorbidities. Personality disorders were common, mostly Narsisistic personality disorder were seen. Trans men' systemizing qutient scores were higher than trans woman and were above the cut-off score. Like the literature, past suicide ideation and self-injury behaviour ratio was high. Conclusion: Mental health workers working with this group with high psychiatric comorbidity and suicide attempts, do not only serve as a controller-gatekeeper in the gender transition process but also play an important role in terms of monitoring the comorbidities, strengthening coping mechanisms and acting as a mediatory when working with the family. In other words, the transition process is a much more complex and versatile process than giving hormonal and surgical treatment approval. Our findings can serve as a guide in providing a better mental health service by contributing to better understanding the mental health problems and various related variables of transsexual individuals.