Es- Sakızî'nin İçel ve Karaman tarihi (metin tenkidi ve değerlendirmesi)
Es-Sakizi?s history of Icel and Karaman (a critical appreciation)
- Tez No: 323411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karamanoğulları, Selçuklular, Osmanlılar, Konya, Karaman, Ermenek, Silifke, Karamanoğulları, Selçuklular, Ottomans, Konya, Karaman, Ermenek, Silifke
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada, İzmir Milli Kütüphanesi Kent Arşivinde ?YAZ 791? numara ile kayıtlı olan, Süleyman Faik Efendinin (Akçın) İçel ve Karaman Tarihi adlı yazma eserini günümüz alfabesine aktardım. Çalışmama konu olan bu eserde müellif Karamanoğulları ile ilgili Hammer'in ve Osmanlı tarihçilerinin yazdığı çeşitli kaynaklardaki dağınık bilgileri bir araya getirmektedir. Karamanoğulları beyliğinin kuruluşundan yıkılışına kadar geçen iki asrı aşkın sürede bu beyliğin Anadolu'daki diğer beyliklerle olan münasebetleri ve özellikle Osmanlı Devleti ile önce dostane başlayan ilişkilerinin zamanla nasıl mücadeleye dönüştüğünü anlatmaktadır. Bu çalışmada beyliğin faaliyetleri ile beraber, önde gelen beyleri hakkında bilgi vermekte ve yaşadıkları şehirlerin tarihi ve kültürel özelliklerini aktarmaktadır. Ayrıca eserde Konya, Karaman, Silifke, Mut, Ermenek ve Anamur tarihi hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır. Ben de bu çalışmayı biraz daha zenginleştireceği kanısıyla, Karamanoğulları'nın kökenini Anadolu'ya geliş serüvenini ve Anadolu Selçuklu Devletiyle olan ilişkilerini ayrı bir bölüm olarak asıl metnin evveline ilave ettim.
Özet (Çeviri)
In this study, Süleyman Faik Efendi?s handwriting named the History of Icel and Karaman and registered with the number ?YAZ 791? In Izmir National Library, has been translated into current (today?s) Turkish language. In this work the writer collected the scattered information about Karamanoğulları in the various books which were written by Ottoman historians and the western researcher Hammer. The author explains the Principality?s relations with other principalities and Ottoman State. The writer also tells about the activities of the principality, the popular leaders (Bey), and historical and cultural characteristics in the cities where they lived. Furthermore, it has been mentioned about the history of Konya, Karaman, Silifke, Mut, Ermenek, and Anamur. In addition to this, the origin of Karamanoğulları, the adventure of coming to Anatolia, and relations with Anadolu Seljuk State have been dealt as a seperate chapter. I have added this study as a separate part before the main text.