Özel öğretim kurumlarında muhasebe ve vergilendirme sistemi: Örnek bir uygulama
Taxation and accounting system at private schools: A sample practice
  1. Tez No: 323418
  2. Yazar: SERAP AĞAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ESMERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Okulların Vergilendirilmesi, Özel Öğretim Kurumları, Özel Okullarda Muhasebe Sistemi, Taxation of Private Schools, Private Schools, Accounting System at Private Schools
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Özel okullar, geçmişte varlıklı ailelerin özel öğretmenlerden ders alma geleneğinin kurumsallaşarak yansımasıdır. Dolayısıyla, Türkiye'de özel öğretim tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Yıllar boyunca özel okullar eğitim sistemi içerisinde varlığını devam ettirmiştir.Devletin bir alanı desteklemesi için en önemli yollardan biri vergisel teşviklerdir. Türk Vergi Mevzuatında özel okullara yönelik teşvik niteliğinde uygulamalar mevcuttur. Son yıllarda özel öğretim, eğitim sistemi içerisinde önemli hale gelmiş ve bunun sonucunda vergi kanunlarına özel okullara yönelik istisna hükümleri eklenmiştir. Ancak bu şekilde düzenlemeler yapılırken eşitlik ilkesi göz ardı edilmemelidir.Çalışmanın konusu, özel öğretime yönelik vergisel düzenlemelerin ve özel okullarda geçerli olan muhasebe uygulamalarının açıklanmasıdır. Çalışmanın amacı, özel okulların vergi kanunları karşısındaki durumunu ortaya koymak ve var olan eksikliklere değinmektir. Bu amaçla teorik alt yapı oluşturabilmek açısından, birinci bölümde eğitim ve özel öğretime yönelik genel açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde özel okulların vergi kanunları karşısındaki durumu değerlendirilmiştir. Özel okullar Gelir, Kurumlar ve KDV Kanunu açısından ele alınmış, var olan düzenlemeler ve bu uygulamalara yönelik sorunlar hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise, Kayseri'de faaliyet gösteren bir özel öğretim kurumunun muhasebe uygulamaları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Private schools are the institutionalised versions of private tuitions that rich families get for their children. Therefore, the history of private education in Turkey dates back to the period before Turkish Republic. Since then private schools have taken part in Turkish educational system.Tax incentives is one of the most important procedures of the government for encouraging a field or a sector. In Turkish Tax System there are some applications which encourage private schools. Recently private education has become an important part of educational system as a result of this exception clauses were added into tax laws about private schools. However, principles of equality should not be ignored while making such regulations.This study explains the tax regulations about private schools and their accounting practices. The purpose of this study is to illustrate the condition of private schools in terms of tax laws and point out the deficiencies of the system. In order to give theoretical background, information about education and private teaching is given in the first chapter. In chapter two, the condition of private schools is evaluated in terms of tax laws. Private schools are investigated in terms of income tax, corporation tax and value added tax and information is given about existing regulations and deficiencies in practice. In the final chapter there are samples of accounting practices of a private school in Kayseri.