The presentation of self in Darkly Dreaming Dexter and the strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Delirtici Düşlerin Dexter?ı ve Dr. Jekyll ve Bay Hyde romanlarında benliğin sunumu
- Tez No: 323588
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KİMBERLY ANNE BROOKS-LEWİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Benliğin sunumu, roller, maskeler, Erving Goffman, Dexter, Jekyll, Hyde, Presentation of self, roles, masks, Erving Goffman, Dexter, Jekyll, Hyde
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tez Jeff Lindsay'in Delirtici Düşlerin Dexter'ı (2004) ve Robert Louis Stevenson'ın Dr. Jekyll ve Bay Hyde (1886) romanlarında benliğin sunumunu analiz etmek, açıklamayı ve karşılaştırmayı amaçlar. Dexter Morgan ve Henry Jekyll bölünmüş kişilikleriyle göze çarpan iki kurgusal karakterdir. Gerçek kimliklerini toplumsal maske arkasına saklayarak kendilerini toplumun ?normal? üyeleri olarak sunmaları, onların ahlak anlayışlarını sorgulamamıza yol açar. Sosyal düzen içerisinde kendi toplumlarımızın kurallarını karşılayabilmek ve maruz kalmak istemediğimiz davranışlardan korunmak adına rolleri sergileyebilmek amacıyla Dexter ve Jekyll'ın durumlarında olduğu gibi toplumda maskeler giydiğimiz için, birçok okuyucu veya izleyici kendilerini bu iki karakterle özdeşletilebilir. Dexter gibi minimum sosyal gereksinimleri karşılayan bir insan, hayatta kalırken; Jekyll gibi topluma karşı zararlı dürtülerini saklayamayanlar ise mahvoluyorlar. Bu iki karakterin toplumda varoluş için mücadelelerindeki benzerlik ve farklılıkları inceleyeceğim.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze and explain and compare the presentation of self in the works of Jeff Lindsay?s Darkly Dreaming Dexter (2004) and Robert Louis Stevenson?s Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886). Dexter Morgan and Henry Jekyll are fictional characters marked by split personalities. They present themselves to society as ?normal? by hiding their real identities behind a social mask, which leads us to the question their morality. Most readers or viewers can identify themselves with these characters, since in daily life we wear masks to perform roles in the social order, enabling us to confront the conventions of our societies and to hide personal attributes we do not want to expose, such as in the cases of Dexter and Jekyll. Those who follow the minimum social requirements properly, like Dexter, survive; however, those who do not hide their malign urges against society, like Jekyll, are destroyed. I will examine the similarities and differences of these two characters in their fight for survival in society.