The effects of punishment in child education on the emergence of social violence
Çocuk eğitiminde cezanın sosyal şiddeti oluşturmada etkileri
  1. Tez No: 323597
  2. Yazar: ADEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT YEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza sosyolojisi, çocuk eğitimi, çocuk yetiştirme, çocuk suçları, toplumsal şiddet, Sociology of punishment, child education, child rearing, juvenile delinquency, social violence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Günümüz sosyal yaşamının en belirgin özelliklerinden biri ?şiddet?tir. Bu konuda yapılan istatistiki çalışmalar ceza ile eğitilen çocuklar bir sure sonra toplum içinde şiddete yöneldiğini ortaya koymaktadır.Şiddet'in bir problem çözme yöntemi olarak kullanılması ülkeler arası savaşlar, toplumlar arası çatışmalar, bireyler arası kavga ve döğüşler olarak dışa yansımaktadır. Bütün bunlara ilaveten, terrör olayları da dahil olmak üzere, dünya üzerindeki birçok huzursuzluklar günümüz insanının ?şiddeti? bir problem çözme yöntemi olarak kullanmasından kaynaklanmaktadır. Halbuki, şiddet bir problem çözme yöntemi değildir.Buradaki temel soru ise şu olmalıdır; ?insanlar neden şiddeti bir problem çözme yöntemi olarak kullanmaktadır?? Bu soruya cevap verebilmek için sosyal yapının hücrelerini oluşturan bireyi incelememiz de gerekir. Bir bireyin yetişkinlik döneminde şiddeti bir problem çözme yöntemi olarak benimsemiş olması o bireyin nasıl yetişmiş olması ile yakından ilgilidir.Bireyleri şiddete götüren etkenler nelerdir? Şiddeti birey üzerinde bir yaşam tarzı haline getiren unsurlar nelerdir? Şiddet'in bir ön aşaması ceza mıdır? Eğer öyle ise, çocukluk dönemi eğitiminde kullanılan ?ceza?lar şiddetin ilk hareketliliğini mi oluşturmaktadır?Bu tez, çocuklarındaki saldırganlık ve şiddet eğilimlerinden dolayı Florya'daki Psikomer Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ne başvuran 50 aile ile ile yapılan survey çalışmasına dayanarak bu temel soruların cevabını vermeyi amaçlamaktadır.Çalışmanın bulguları doğrultusunda teziminiz temel argüman olarak çocuk eğitiminde ceza yöntemlerinin kullanılmasının adım adım toplumsal şiddeti oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most salient features of contemporary social life is“violence?. Statistical studies on this subject reveals very clearly that punishment leads to the of social violence.The use of violence as a problem solving method reflects itself in a cross-country wars, inter-communal conflicts, and fights between individuals. In addition to all these, all unrest in the world today including terror, is the result of people?s effort to use ?violence”as a problem-solving method. However, violence is not a problem-solving method.The fundamental question here is should be the following:“Why are people using violence as a a problem solving method?”In order to respond to this question , individual who makes up the cells of social structure must be examined. That a person adopts severity as a problem-solving method in his adulthood is closely related to the way he has been brought upBireyleri şiddete götüren etkenler nelerdir? Şiddeti birey üzerinde bir yaşam tarzı haline getiren unsurlar nelerdir? Şiddet?in bir ön aşaması ceza mıdır? Eğer öyle ise, çocukluk dönemi eğitiminde kullanılan ?ceza?lar şiddetin ilk hareketliliğini mi oluşturmaktadır?What are the factors that lead individuals to violence? What are the elements that make severity a lifestyle? Is penalty a pre-stage of violence? If so, do“ punishments ”being used in childhood education, form the first mobility of violence?This thesis provides answers to these fundamental questions by drawing on the findings of the survey conducted with 50 families who applied to Psikomer Psychological Counseling Center in Florya, İstanbul for pedagogical support because of their children?s tendency to aggression and violence.Based on the findings of the survey, this thesis reveals that the use of punishment methods in child rearing constitutes a step by step social violence.