The influence of the human rights tradition in John Rawls's first principle of justice
John Rawls'un birinci adalet prensibinde insan hakları geleneğinin etkisi
- Tez No: 323598
- Danışmanlar: PROF. DR. MANUEL ANDREAS KNOLL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Adalet, John Rawls, İnsan Hakları, Özgürlük, Justice, John Rawls, Human Rights, Liberty
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Adalet kavramı düşünce tarihi boyunca, felsefenin başlıca kavramlarından biri olagelmiştir. Diğer yandan, adalet dağılımı manasına gelen sosyal adalet kavramı, çağdaş siyaset felsefesi içerisinde hâkim bir yere sahiptir. Sosyal adalet, üyelerinin eşit hak ve mülkiyete sahip olması gerekliliği üzerine kurulu bir teoridir. Dahası, "sosyal adalet kavramı üzerine modern tartışmalarının en çarpıcı ortak özelliği ağırlıklı olarak haklar söylevi üzerine olmasıdır ve yine sosyal adaletin gerekliliği yaygın olarak haklar çerçevesinde ele alınır. (Jacobs, 1997: 51). Bu bağlamda, sosyal adalet eşitlik ve hak kavramlarıyla sıkı sıkıya ilintilidir.Amerikan liberal gelenekten gelen John Rawls, yirmi birinci yüzyılın en önemli siyaset felsefecilerinden biri olarak kabul edilir. Adalet Teorisi üzerine 1971'de yazmış olduğu ?A Theory of Justice? ismiyle yayınlanan kitabı, çağdaş siyaset felsefesinin en etkin eserlerinden biri olarak sayılmaktadır. Aynı zamanda, Rawls'un adalet teorisi ?eşitlik? temelli olması dolayısıyla sosyal adalet teorisine de örnek teşkil etmektedir. Rawls'un adalet teorisine göre toplumun en temel kurumları iki temel prensip üzerine düzenlenmelidir. Bunların ilki, eşit özgürlük prensibi; ikincisi ise fırsat eşitliği prensibi ile yakından ilintili olan farklılık prensibidir. İlk prensip temel hak ve görevlerin tahsis edilmesi ve korunması amacı güder. Bu düşünceye göre: Herkes için eşit haklar ve en geniş anlamıyla eşit özgürlükler sağlayan bir sistem öngörür (Rawls, 2005:302)Bu çalışma, John Rawls'un adalet teorisinin birinci prensibinin, diğer adıyla eşit özgürlükler prensibinin insan hakları geleneğine olan etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, insan hakları geleneği antik ve orta çağ filozofları yanı sıra Locke, Mill ve Kant'ı da kapsayarak gelen ve John Rawls'a kadar devam eden düşünce tarihi sürecini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Justice has been one of the core concepts of philosophy within the history of thought. In turn, the concept of social justice, which is a kind of the distributive justice, has been a dominant issue within the contemporary political philosophy. Social justice requires a society in which the members of it are treated equally in the distribution of rights and goods. Moreover, ?perhaps the most striking characteristic of modern discussions of social justice is the predominance of rights discourse. The requirements of social justice are most commonly expressed in terms of rights.? (Jacobs, 1997: 51). Therefore, the concept of social justice is strongly associated with the concepts of equality and rights.John Rawls, an American political philosopher in the liberal tradition, is considered as the most important political philosopher of the twentieth century by many scholars. His book A Theory of Justice, published in 1971, is widely recognized as the most influential book in contemporary political philosophy. His theory of justice, called ?Justice as Fairness?, is also known as an important example for social justice. In his theory, he claims that the basic institutions of society must be organized by two principles of justice: first, the principle of equal liberty, second, the difference principle connected to the principle of equality of fair opportunity. The first principle presents an attempt to assign and secure basic rights and duties: ?Each person is to have equal right to the most extensive total system of equal basic liberties compatible with similar system of liberty for all.? (Rawls, 2005: 302)This study evaluates the influence of human rights tradition in John Rawls?s first principle of justice namely in the principle of equal liberty. The phrase ?human rights tradition? refers to the entire history of philosophical reflections on human rights from the ancient and medieval philosophers and from Locke, Mill and Kant until John Rawls.