Sabit varlık yatırımlarının işletme sermayesi yönetimine etkisinin panel veri analizi ile incelenmesi: İMKB'de işlem gören imalat işletmeleri üzerine bir uygulama
The investigation of the affect of the fixed assets investments on the working capital management via panel data analysis: An apliction on manufacturing enterprises operating Istanbul stock exchange
- Tez No: 323610
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme sermayesi yönetimi, sabit varlık yatırımları, panel veri analizi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İşletme finansının en önemli konularından biri olan işletme sermayesi yönetimi, işletmenin normal olarak bir yıl içerisinde nakde çevrilebilir ekonomik değerlere yaptığı yatırımı; sabit varlık yatırımları (sermaye harcamaları) ise, uzun vadeli yatırımları ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı, sabit varlıklara yapılan yatırımları işletme sermayesi yönetimi açısından incelemek ve bu yatırımların işletme sermayesi yönetimi üzerindeki etkisini araştırmaktır.Bu amaçla İMKB'de işlem gören sınai endeksine kayıtlı 141 işletme üzerinde ampirik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada verilere, durağanlık test ölçümünde Fisher tipi Genişletilmiş Dickey-Fuller Testi ve Phillips-Perron testi; panel regresyon modeli seçiminde Hausman Testi uygulanarak, panel veri regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, sabit varlık yatırımlarının işletme sermayesi yönetimi üzerinde önemli bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Working capital management, one of the most important issues in business finance, means the investment on the cashable economic values normally in one year by the business and the fixed capital (capital investments) means long term investments. The study aims to examine the investments on the fixed capitals in terms of the working capital management and to search the effects of these investments on the working capital management.With this purpose, an empirical study was conducted on the 141 business registered in the industrial index operating in ISE. In the study, panel data regression analysis was carried out by conducting Fisher-type Augmented Dickey-Fuller test and Phillips-Perron test on stationarity test measurements and by conducting Hausman test on choosing panel regression model. According to the results of the regression analysis, it was concluded that fixed capital investments have a significant effect on the working capital management.Key words : Working capital management, fixed asset investments, panel data analysis.