Irak kuzeyindeki enerji kaynaklarının Kürt devlet oluşumuna etkisi
The effect of energy resources in northern Iraq on the establishment of a Kurdish state
- Tez No: 323645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. POYRAZ GÜRSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kürt devleti, Enerji kaynakları, Ortadoğu, Kurdish state, Energy Resource, Middle East
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
?Irak Kuzeyindeki Enerji Kaynaklarının Kürt Devlet Oluşumuna Etkisi? konulu tez çalışmamızla; Türkiye ve dünya gündemini meşgul eden Irak'taki Kürt olgusu, Irak kuzeyindeki enerji kaynakları ve bu kaynakların, muhtemel bir Kürt devletinin kurulmasına yapacağı etkiler incelenmiştir.Tez çalışmamızın hazırlanmasında, konu ile ilgili yapılan kaynak taramasından sonra, elde edilen veriler süzülerek, tarafsız bir bakış açısıyla, incelenmeye başlanmıştır. Ağırlıklı olarak; kitap, makale ve rapor gibi kaynaklardan faydalanılarak yapılan çalışmada, bölge konusunda uzman kişilerin görüşlerine de başvurulmuştur.Çalışmamız süresince elde edilen verilerin analiz edilmesi sonucunda; bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının sosyolojik, ekonomik ve politik yönden mümkün gözükmediği, halihazırda var olan Kürt özerk bölgesine destek veren başat güçlerin de Ortadoğu'daki dengelerin bozulmasına engel olmak maksadıyla, böyle bir devletin kurulmasına izin vermeyeceği, ancak her şeye rağmen bağımsız bir Kürt devletinin kurulması durumunda ise ya bu devletin uzun ömürlü olamayacağı yada dış destek sonucu ayakta tutulmaya çalışılarak, bölgesel çatışmaların önünün açılacağı değerlendirmesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis named as ?The Effect of Energy Resources in Northern Iraq on The Establishment of a Kurdish State?, the concepts of Kurds, the energy resources in Nothern Iraq and the possible effects of these resources on a Kurdish state have been analyzed.After a careful research on the sources about the thesis subject, an objective approach has been chosen. Books, articles, reports and the opinions of experts on region have been used respectively.After a careful analysis of the data the thesis concludes that there is no possibility of establishing a Kurdish state in the region due to sociological, economic and political circumstances; also the main actors and powerful states which support the Kurdish autonomous region will not consider a Kurdish state as a possibility as this will result with an unbalanced Middle East. Also, even if a Kurdish state is established, the endurance of that state will either be short or will cause new regional conflicts.