Gaziantep evlerinin iç mekan tasarımı
Interior design of traditional Gaziantep houses
  1. Tez No: 323646
  2. Yazar: SELİN SEDEF ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk evi, Geleneksel Gaziantep evleri, Traditional Turkish House, Traditional Gaziantep Houses
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Geleneksel Gaziantep evleri, yapılış tekniği, ince taş ve ahşap işçiliği gibi birçok özelliği yanında tarihsel öneme sahiptir. Geleneksel Gaziantep evlerinin bugünkü durumunu, geçmişten günümüze hangi tasarım elemanlarının; ne şekillerde, ne tip varyasyonlara uğrayarak günümüze ulaştıkları irdelenmiştir. Ev tiplerinin; iklim, din ve sosyo- kültürel yaşam farklılıkları doğrultusunda gösterdikleri değişimler, çeşitli örneklerle ve karşılaştırmalarla anlatılmaya çalışılmıştır.Türkiye'deki diğer geleneksel ev örnekleri ve bu evlerin durumu kısaca anlatılmış, daha sonra geleneksel Gaziantep evleri tanıtılmaya, günümüzdeki durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional Gaziantep Houses have historical importance beside theirs special engineering technique, elegant stone and woodwork . In this study; recent condition of Gaziantep Houses, from past to present day which different variations of design components are evaluated. The different house types, according to climatic conditions, religion and socio-culturel life, are analysed by sampling and comparing.Traditional houses of different regions in Türkiye and their conditions are discussed, presentation of traditional Gaziantep Houses and their recent condition are introduced.