İneklerde ovaryumların folliküler kistik dejenerasyonlarının etiyopatogenizde follikül içi bazı büyüme faktörlerinin (GDF-9, GATA-4, GATA-6, IGF-I, IGF-II) etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of some intrafollicular growth factors (GDF-9, GATA-4, GATA-6, IGF-I, IGF-II) on etiopathogenesis of cystic follicular ovarian degenerations in cows
- Tez No: 324049
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RIFAT VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnek, postpartum, folliküler kist, folliküler sıvı, transforming growthfactor beta ailesi, IGF-1, ELISA, western blot, Cow, postpartum, follicular cyst, follicular fluid, transforming growth factorfamily, IGF-1, ELISA, western blot
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETSunulan çalışmanın amacı, sütçü ineklerde follikül içi GDF-9, GATA-4, GATA-6, IGF-I veIGF-II'nin folliküler kistik dejenerasyonların etiyopatogenezindeki etkinliğinin bazıpuerperal fizyoloji parametreleri çerçevesinde araştırılmasıdır. Çalışmanın hayvanmateryalini profesyonel süt inekçiliği çiftliğine ait ve puerperal süreçleri izlenen sürüden,normal ovaryum aktivitesine sahip (n=10) ve folliküler kist (n=10) tespit edilen toplam 20Holstein-Fresian inek oluşturdu. Çiftlikte doğum yapan her ineğin postpartum 14, 24, 34, 44ve 54. günlerde 5 MHz transrektal lineer prob ile ultrasonografik olarak ovaryum aktiviteleriizlenerek, preovulatör ve kistik folliküller teşhis edildi. Transvaginal ovum pick up yöntemiile preovulatör ve kistik folliküler sıvılar aspire edildi. Ayrıca, klinik muayenelerde uterusinvolüsyonu ve vaginal akıntılar değerlendirildi. Preovulatör ve kistik folliküllere aitaspirasyon sıvılarında iki grupta da GDF-9, GATA-4 ve GATA-6 protein ekspresyondüzeyleri western blot ile; IGF-I miktarları ise ELISA ile belirlendi. Kist grubunda folliküliçi GDF-9, GATA-4 ve GATA-6 ekspresyon düzeylerinin dansitometrik olarak ve IGF-Imiktarlarının kontrol grubuna göre önemli düzeyde düşük olduğu belirlendi (p0.05), kist grubunda involusyon sürecinin daha yatay bir eğri ileseyrettiği belirlendi. Folliküler kist grubunda, özellikle de postpartum 24. ve 34. günlerdegözlenen yoğun müköz vaginal akıntılar dikkat çekici bulundu. Sonuç olarak, kistikovaryumlu sütçü ineklerde intrafolliküler GDF-9, GATA-4, GATA-6 ve IGF-I düzeylerininpreovulatör follikül grubuna göre düşük bulunması, bu proteinlerin ovaryum kistlerininetiyopatogenezinde etkin rol alabileceği, ayrıca, bu bulguların fizyolojik parametreler ileilişkili olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe aim of the presented study was to investigate the efficacy of intrafollicular GDF-9,GATA-4, GATA-6, IGF-I and IGF-II levels on etiopathogenesis of follicular cysticdegenerations in dairy cows in accordance with some puerperal physiology parameters. Aftercalving in the farm, all the cows were screened for the preovulatory and cystic follicles viaultrasonography with 5 MHz transrectal linear probe for the evaluation of ovarian activity atthe days of postpartum 14, 24, 34, 44 and 55. Preovulatory and cystic follicular fluids werecollected by aspiration via transvaginal ovum pick up method. Furthermore, uterineinvolution and vaginal discharges were evaluated by clinical examinations. Intrafollicularexpression of GDF-9, GATA-4 and GATA-6 proteins were estimated by Western-blot assayand IGF-I levels were determined by ELISA. In cyst group, densitometric evaluationrevealed that the expression of intrafollicular GDF-9, GATA-4 and GATA-6 and IGF-I levelswere significantly lower than the control group (p0.05). In follicular cyst group, especially at the days of postpartum 24and 34, the observation of severe mucotic vaginal discharges was found noteworthy. As aresult, dairy cows presenting cystic ovaries, have lower intrafollicular GDF-9, GATA-4,GATA-6 and IGF-I levels than those of the preovulatory follicle group and also it has beensuggested that, these proteins may play an active role in the etiopathogenesis of ovarian cystsand these findings may be associated with physiological parameters as well.