Sezaryen olgularında yan pozisyonda uygulanan spinal anestezi sonrası aynı pozisyonda bekletme sürelerinin hipotansiyon insidansı ve anestezi kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparisons of the durations of keeping the left side position subsequent to the spinal anesthesia applied on the left side position in c-sections
- Tez No: 324123
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CESUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, İzobarik, Levobupivakain, Hipotansiyon, Hasta pozisyonu, C-section, İsobaric, Levobupivacain, Hypotension, Patient?s position
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETSezaryen olgularında yan pozisyonda uygulanan spinal anestezi sonrası aynı pozisyonda bekletme sürelerinin hipotansiyon insidansı ve anestezi kalitesi üzerine etkileriObstetrik hastalarda subaraknoid olarak uygulanan izobarik LA solüsyonların nonobstetrik hastalardan daha farklı olarak yüksek anestezi düzeylerine neden olduğu, buna bağlı olarak da oldukça yüksek hipotansiyon insidansı görüldüğü bilinmektedir.Elektif sezaryen operasyonu yapılacak 18-40 yaş arası ASA I-II term gebeler kabul edildi. Çalışmaya nöroaksiyal blok kontrendikasyonu olmayan gebeler dahil edildi. Olgular yan pozisyonda tutma süresine göre; 5 dk. yan pozisyonda tutulan grup (grup 5 dk), 10 dk. yan pozisyonda tutulan grup (grup 10 dk) ve 15 dk. yan pozisyonda tutulan grup (grup 15 dk) olmak üzere 30'ar kişilik rastgele üç gruba ayrıldı. L 2-3 veya L 3-4 interspinöz aralığından hazırlanan % 0.5' lik izobarik levobupivakainden 2.0 mL 10 saniye içinde enjekte edildi. Cerrahiye spinal anestezi uygulandıktan 25 dk sonra başlandı.5 dk bekletilen grupta hipotansiyon görülme insidansının 10 dk ve 15 dk bekletilen gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğunu fakat 10 dk ve 15 dk bekletilen grupta fark olamadığını bulduk. Yan pozisyonda bekletme süresi uzadıkça duyusal blok seviyesinin ters orantılı olarak düştüğünü gözlemledik. Yan etki insidansı açısından, intraoperatif analjezik ihtiyacı açısından ve intraoperatif kas gevşemesi açısından anlamlı fark olmadığını bulduk.Sonuçta sezaryen cerrahisi için uygulanan spinal anestezi uygulamalarının, izobarik ajanla sol lateral pozisyonda yapılmasından sonra 10 dk bu pozisyonda bekletilmek ideal bekletme süres olduğu gözükmektedir. Bu süre yeterli anestezi kalitesi sağlayarak, hipotansiyon insidasını azaltmakta hem de yan etki insidansını azaltmayı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe comparisons of the durations of keeping the left side position subsequent to the spinal anesthesia applied on the left side position in c-sectionsIt is known that unlike non-obstetric patients, isobaric LA solutions applied subarachnoidally on the obstetric patients causes a high anesthesia level and in relation to that a very high incidence of hypotension is observed.Term pregnants between ages 18-40 with ASA I-II, without any nöroaksial block contraindications who are undergoing elective c-section were included in the study. Cases were randomly divided into three groups of 30 individuals each according to the duration of how long they were kept on the side position: the group that was kept on the left position for 5 minutes (5 min group), the group that was kept on the left position for 10 minutes (10 min group), the group that was kept on the left position for 15 minutes (15 min group). Through the L2-3 or L3-4 interspinal space, 2.0 mL of %0.5 isobaric Levobupivacain was injected in 10 seconds. The surgeries were initiated 25 minutes after the spinal anesthesia was applied.We found that the hypotension incidence in the 5 min group was significantly higher compared to the 10 min and 15 min groups however there wasn?t any difference between the 10 min and 15 min groups. We observed that the sensorial block level decreased inversely as the duration of the side position prolonged. There wasn?t any significant difference observed in terms of the side effect incidence, intraoperative analgesia need and the intraoperative muscle relaxation.In conclusion, keeping the pregnant patients on the left lateral position for 10 minutes subsequent to the spinal anesthesia by isobaric agent appears to be appropriate. This duration length provides adequate anesthesia quality and decreases the hypotension incidence besides decreasing the side effect incidence.