Bevacizumab'la tedavi edilen kolon kanserli hastalarda bevacizumab'ın sol ve sağ ventrikülün sistolik, diyastolik fonksiyonları üzerine etkilerinin araştırılmas
Searching the effect of bevacizumab on left and right ventricle?s systolic and diastolic functions in patients with colon cancer who were treated with bevacizumab
  1. Tez No: 324148
  2. Yazar: MEHERREM NESİFOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ ATA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: kolorektal kanser, bevacizumab, doku Doppler, colorectal cancer, bevacizumab, tissue Doppler
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Nasifov, M. Bevacizumab'la tedavi edilen kolon kanserli hastalarda bevacizumab'ın sol ve sağ ventrikülün sistolik, diyastolik fonksiyonları üzerine etkilerinin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fkültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Çalışmada bevacizumabın sol ve sağ ventrikülün sistolik, diyastolik fonksiyonlarına olan etkisine baktık. Bunun için bevacizumab kemoterapisi alan toplam 20 (14'ü erkek, 6'sı kadın) kolorektal kanser hastasını çalışmaya dahil ettik. Bütün hastalara tedavi öncesinde ve tedavi başlangıcından 3 ay sonra klinik değerlendirmeler yapılarak; konvansiyonel ekokardiyografi ve kardiyak fonksiyonlardaki minimal değişiklikleri saptamada hassas bir teknik olan doku Doppler görüntüleme uygulandı. Hastaların konvansiyonel ekokardiyografik ve doku Doppler parametrelerine bakıldı, alınan sonuçlar karşılaştırıldı. Konvansiyonel ekokardiyografide sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda (p=0.001), mitral E-dalgasında (p=0.001) ve E/A oranında (p=0.025) istatiksel olarak anlamlı azalma, İVRZ(p=0.019)' de ise uzama gözlendi. Doku Doppler ekokardiyografide septal E/Ea oranında (p=0.04), lateral E-dalgasında(p=0.03), lateral Ea/Aa oranında(p=0.05), RV E-dalgasında(p=0.017) ve RV Ea/Aa oranında(p=0.01) istatiksel anlamlı azalma saptandı. Sonuç olarak kolorektal kanser hastalarında bevacizumab kullanımının kalbin sistolik ve diyastolik fonksiyonlarına olumsuz etki ettiği bulundu. Bu nedenle bevacizumab tedavisi alan hastaların kalp yetmezliği gelişmesi acısından yakın takip edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Nasifov, M. Searching the effect of Bevacizumab on left and right ventricle?s systolic and diastolic functions in patients with colon cancer who were treated with bevacizumab. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Cardiology, Medical Specialization Thesis, Eskisehir, 2012. In our study, we have searched the effect of bevacizumab on left and right ventricles? systolic and diastolic functions. 20 patients ( men: 14, women: 6 ) with colorectal cancer who have been treated with bevacizumab were included. Before and 3 months after the beginning of the treatment, conventional echocardiography and tissue Doppler echocardiography; a sensitive method to determine minimal changes in cardiac functions; were used in all patients to establish the cardiac functions with clinical assessment. The results were compared. From the results of conventional echocardiography; decrease in left ventricle?s ejection fraction (p:0.001), mitral valve?s E wave (p:0.001), mitral valve?s E/A ratio (p:0.025) and increase in IVRZ (p:0.019) were statistically significant. From the results of tissue doppler echocardiography; decrease in septal wall?s E/Ea ratio (p:0.04), lateral wall?s E wave (p:0.03), lateral wall?s Ea/Aa ratio (p:0.05), right ventricle?s E wave (p:0.017) and right ventricle?s Ea/Aa ratio (p:0.01) were statistically significant. Consequently in our study we have found out that the effect of the treatment with bevacizumab on systolic and diastolic cardiac functions is unfavourable. So, it is suggested that patients with colorectal cancer who have been treated with bevacizumab needs to be checked up carefully about development of heart failure.