Konversiyon bozukluğu tanılı kadın hastalarda çocukluk çağı travma öyküsünün psikiyatrik belirtiler ve cinsel işlev ile ilişkisi
Ben tez başliğini şu şekilde çevirdim; the relationship between psychiatric symptoms and sexual function at a history of childhood trauma in female patients diagnosed with conversion disorder
  1. Tez No: 324187
  2. Yazar: BEDİHA BEGÜM KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKBULE BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel işlev, çocukluk çağı travmaları, konversiyon bozukluğu, psikiyatrik belirtiler, Sexual function, childhood traumas, conversion disorder, psychiatric signs
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETBu araştırma; konversiyon bozukluğu tanılı hastalarda sık görüldüğü bildirilen çocukluk çağı travmaları ile hastalığa eşlik ettiği bildirilen diğer psikiyatrik belirtilerin hastaların cinsel işlevleriyle olan ilişkini incelemek amacıyla planlandı. Dahil edilme ölçütlerini taşıyan 56 kadın hasta araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veriler sosyodemoğrafik veri formu, CTQ-28-Final Ölçeği, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği ve SCL-90-R Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodlar (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma), korelasyon analizi, varyans analizi, Post-hoc test analizi ve Cronback Alpha analizi kullanıldı.Hastaların yaş ortalaması 34.79±10.49, ortalama eğitim süresi 7.48±3.95'di. Hastaların, %50'si ilkokul mezunu, %71.4'ü evli, %62.5'i evhanımıydı, %42.9'u orta düzey gelire sahipti; %50'si kent merkezinde yaşıyordu. Çocukluk çağı ihmal ve istismar oranı %71.43 bulundu; %87.5'inde ek pisikiyatrik belirtiler, %55.36'sında cinsel işlev bozukluğu saptandı. Anksiyete ve somatik belirti puanları yüksek olanların daha sık konversiyon geçirdikleri görüldü. Düşük gelir düzeyinin yüksek uyarılma ve cinsel tatmin sorunlarıyla ilişkili olduğu görüldü. Çocukluk çağı ihmal ve istismar öyküsü olan hastaların anksiyete puanları anlamlı ölçüde yüksek bulundu. Çocukluk çağı duygusal istismar öyküsünün depresyon, kişiler arası duyarlılık, psikotik belirtiler, genel belirti düzeyi, obsesyon, paranoid belirtiler, öfke ve fobik belirtiler ile anlamlı ilişkisi saptandı. Çocukluk çağında cinsel istismar bildiren hastaların cinsel istek, orgazm ve cinsel tatmin puanları anlamlı ölçüde yüksek bulundu. Ek psikiyatrik belirtilerin cinsel istek, ıslanma, orgazm ve genel cinsel işlev düzeyi ile anlamlı ölçüde ilişkisi vardı. Somatik belirtiler ile cinsel istek sorunları, obsesif belirtiler ile ıslanma nemlenme sorunları, depresif belirtiler ile de uyarılma sorunları arasında anlamlı ilişki bulundu.Konversiyon bozukluğu hastalarında çocukluk çağı ihmal ve istismar yaşantılarının sık görüldüğü, bu ihmal ve istismar yaşantılarının hastalığa eşlik eden psikiyatrik belirtiler ve cinsel işlev sorunları ile anlamlı ilişkiler içerisinde olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis study was aimed to investigate relationship between sexual functions and childhood traumas, other concomitant psychiatric signs in which was stated as frequent in patients with conversion disorder. The study group constituted of 56 females with inclusion criteria. Data was collected with socio-demographic data form, CTQ-28 final scale, Arizona sexual experiences scale and SCL-90-R Scale for each patient. Statistical analysis was made by using descriptive statistical methods, correlation analysis, variance analysis, post-hoc test and Cronback alpha analysis.Mean of age and level of education was 34.79±10.49 and 7.48±3.95 years, respectively. 50% of patients were graduated preliminary school, 71.4% of patients were married, and the group accounted for 62.5% of housewives, 42.9% of mid-level income and 50% of living in downtown. Childhood neglect and abuse, additional psychiatric signs and sexual dysfunction were found in 71.43%, 87.5 and 55.36 of patients, respectively. Patients with high scores of anxiety and somatic signs were founded that had more conversion attacks. Lower income level was related with higher excitement and problems in sexual satisfaction. Childhood emotional abuse was founded that had significantly relation with depression, interpersonal sensitivity, psychotic signs, and level of general signs, obsession, paranoid signs, and anger and phobic signs. Sexual desire, orgasm and sexual satisfaction scores were founded significantly high in the patients who stated childhood abuse. Additional psychiatric signs were significantly related with sexual desire, wetness, orgasm and level of general sexual function. We founded significant relations between somatic signs and problems of sexual desire, between obsessive signs and problems of wetness, and between depressive signs and problems of excitement, respectively.It?s concluded that childhood abuse and neglect experiences are frequent in patients with conversion disorder, and these experiences are significantly related with additional psychiatric signs and problems of sexual function.