Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin karşılaştıkları yıldırıcı davranışlar ile iş doyumu arasındaki ilişki
Working in a university hospital nurses association between job satisfaction with the daunting encounter behavior
  1. Tez No: 324188
  2. Yazar: YASEMİN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldırma, Yıldırıcı Davranış, İş Doyumu, Hemşire, Mobbing, Mobbing Behavior, Job Satisfaction, Nurs
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma; üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin karşılaştıkları yıldırıcı davranışların iş doyumu üzerine etkisi ve bazı değişkenlerle (yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, kıdem yılı vb.) ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda ?Bilgi Formu'', ?Mobbing Ölçeği'' ve ?Minnesota İş Tatmin Ölçeği'' İstanbul ilinde bir üniversite hastanesinde 1 Şubat -31 Haziran 2012 tarihleri arasında görev yapan 301 hemşireye uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 17.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilirken; hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden, yıldırıcı davranışlarla karşılaşma ve iş doyum düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerine göre; yıldırıcı davranışlarla karşılaşma düzeylerinin ve iş doyum düzeylerinin farklılaşma durumlarının belirlenmesinde; Kruskal Wallis H-Testi ve Mann Whitney U testlerinden, hemşirelerin karşılaştıkları yıldırıcı davranışlar ile iş doyumu arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizinden, hemşirelerin karşılaştıkları yıldırıcı davranışların iş doyumu üzerindeki etkisinin belirlenmesinde ise regresyon analizinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; hemşirelerin orta düzeyde iş doyumuna sahip oldukları, ciddi düzeyde yıldırıcı davranışlarla karşılaştıkları ve hemşirelerin iş doyumu ve karşılaştıkları yıldırıcı davranışların sosyo-demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak farklılaşmalar olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada ayrıca; hemşirelerin karşılaştıkları yıldırıcı davranışlar ile iş doyum düzeyleri arasında istatistiksel açıdan negatif yönlü ilişkilerin olduğu ve hemşirelerin iş doyum düzeylerinin, karşılaştıkları yıldırıcı davranışlardan olumsuz etkilendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
WORKING IN A UNIVERSITY HOSPITAL NURSES ' ASSOCIATION BETWEEN JOB SATISFACTION WITH THE DAUNTING ENCOUNTER BEHAVIORThis research has been conducted to evaluate the mobbing effect on nurses? job satisfaction in university hospital and the relation between some variables, (age, marital status, education level, seniority, etc.). Subjecting to our aim, ?İnformation Form??, ?Mobbing Scale?? and ?Minnesoto Job Satisfaction Scale?? at a university hospital in Istanbul 301 nurses who worked between 1 February and 31 June 2012.The data from the questionnaires were analyzed with using SPSS 17.0 statistical package program. The data was evaluated in determining the frequency and percentage statistics on socio-demographic characteristics of nurses, mobbing behavior and job satisfaction levels of confrontation utilized in determining the mean and standard deviation statistics. According to the socio-demographic characteristics of nurses 'job satisfaction levels and levels of differentiation mobbing confrontation situations in determining behavior; Kruskal-Wallis H-test and Mann-Whitney U are used, to determine the relationship between nurses' job satisfaction and realizing mobbing effect, correlational analysis are used, for determining the impact on job satisfaction of nurses facing mobbing behaviors regression analysis is used.As results of this study, job satisfaction of nurses were moderate, behavior for facing mobbing was severe. The mobbing behavior is faced by nurses' has an effect on their job satisfaction in order to socio-demographic characteristics. Also the nurses are faced with mobbing behavior has statistically negative relationship between their levels of job satisfaction and levels of job satisfaction of nurses, were negatively affected from mobbing behaviors.