Sağlık çalışanı evli kadınlarda cinsel mitlere inanma durumu ve cinsel işlev bozuklukları
Married health care women workers belief in sexual myths and sexual functioning disorders
  1. Tez No: 324189
  2. Yazar: DERYA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel mitler, cinsel işlev bozukluğu, evli kadınlar, sexual myths, sexual functioning disorders, married women
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZETAraştırma sağlık çalışanı evli kadınlarda cinsel mitlere inanma durumu ve bununcinsel işlev bozuklukları ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Çalışma, İstanbul'daki bir üniversite hastanesinde çalışan 18-49 yaş arası 180 sağlıkçalışanı evli kadın ile Mayıs 2012-Ağustos 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan Bilgi Formu, Arizona CinselYaşantılar Ölçeği ve Cinsel Mit Değerlendirme Formu kullanılarak toplandı. Verilerbilgisayar ortamında değerlendirildi. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistikselyöntemlerin (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) yanı sıra normal dağılımınincelenmesi için Kolmogorov-Smirnov dağılım testi kullanıldı. Niceliksel verileringruplar arası karşılaştırılmasında; iki grup durumunda, Mann Whitney U testi, üçlü vedaha fazla grup durumunda, Kruskal Wallis testi, farklılığa neden olan grubun tespitindeMann Whitney U testi, ölçek güvenilirliliği için Cronbach's Alpha analizi kullanıldı.Araştırmaya katılan sağlık çalışanı evli kadınların yaş ortalaması 35,84 ± 7,55 olarakbulundu. Kadınların en fazla inandıkları mit ?Eşler birbirlerini sevdikleri takdirdesevişmekten nasıl zevk alabileceklerini de bilirler.?, en az kabul gören mit ?Erkeklerduygularını belli etmemelidir.? olarak bulundu. Sağlık çalışanı evli kadınlarda yaşın,eğitim düzeyinin, evde yaşayan kişi sayısının, sahip oldukları çocuk sayısının, evlenmebiçimlerinin, ailelerinin cinsellikle ilgili yaklaşımının, evlilik öncesi cinsel deneyimin,başkalarından duyulan cinsellikle ilgili kesin söylemlere inanma durumunun ve eş ileilişki düzeylerinin cinsel işlevleri anlamlı düzeyde etkilediği bulundu. Eş eğitim düzeyi,evlilik süresi değişkenleri ve cinsellikle ilgili kulaktan dolma bilgiler nedeniyle hiçkorku yaşadınız mı? , yakın arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde cinsellikle ilgilikonular konuşulur mu? soruları açısından grup ortalamaları arasındaki fark anlamlıbulunmadı. Araştırmaya katılan sağlık çalışanı evli kadınların cinsel yaşantılar ölçeğitoplam puanları ile cinsel mitler karşılaştırıldığında 17 cinsel mit ile Cinsel YaşantılarÖlçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARYResearch has been carried out in definitive form to examine the relationship betweenbelieving in sexual myths and sexual functioning disorders in married health carewomen workers. This research has been conducted between May 2012-August 2012,among 180 married health care women workers, who are between ages 18-49 and whowork in a university hospital in İstanbul. The research date have been gattered using theinformation Form, Arizona Sexual Experiences Inventory and Sexual Myths EvaluationForm, all of which is prepared by the researcher. The data have been evaluated in acomputer medium. For evaluating the data, apart from definitive statistical methods(number, percentage, mean, standard deviation), Kolmogorov-Simirnov distribution testhas been used in order to examine normal distribution. For comparison of quantitativedate in between groups, Mann Whitney U test has been used when comparing twogroups, Kruskal Wallis test has been used when comparing three or more groups, MannWhitney U test has been used for detecting the group causing the difference andCronbach?s Alpha analysis has been used for the inventory?s reliability. The mean ageof the married health care women workers who have participated in the study has beenfound to be 35,84 ± 7,55. The myth that women mostly believe in has been found to be? In the case that couples love each other, they will know how to enjoy making love. ?,and the myth least accepted has been found to be ? Men should not reveal theiremotions. ? For married health care women workers, age, level of education, number ofpeople living at home, the number of children they have, the way in which they havegotten married, their families approach to sexuality, pre-marital sexual experiences,their beliefs in others absolute sayings with regard to sexuality, and their level ofrelationship with their spouse, been found to have significantly influenced their sexualfunctionings. With regard to the questions ? Have you ever experienced fear due to yourspouse?s level of education, variations during marriage period, and rumors aboutsexuality? ?, ? When you get together with your close friends, are topics related tosexuality spoken of? ? , there has not been found a significant difference in groupsmean. When comparing total scores in sexual experiences inventory and sexual mythsof married health care women workers who participated in the study, there has beenfound significant statistical differences between 17 sexual myths and SexualExperiences Inventory scores.