Hafif kognitif bozuklukta işitsel olaya ilişkin osilasyonlar ve volümetrik manyetik rezonans görüntüleme ile korelasyonu
Auditory event related oscillationd in mild cognitive impairment and its correlation to volumetric magnetic resonance imaging
- Tez No: 324218
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖRSEV YENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: HKB, Olaya İlişkin Osilasyonlar, Delta, Volümetri, MCI, Event-Related Oscillations, Delta, Volumetry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Sinirbilimler Bilim dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETGiriş: Olaya İlişkin Osilasyonlar (OİO), kognitif bozuklukların tanımlanmasında kullanışlı bir yöntemdir. Önceki çalışmalar Alzheimer Hastalığı'nda değişen osilatuar yanıtlar olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın amacı aynı eğilimin Hafif Kognitif Bozukluk'ta (HKB) da geçerli olup olmadığını ve osilatuar yanıtlarla volümetrik manyetik rezonans görüntülemenin (vMRG) korelasyon gösterip göstermediğini araştırmaktır.Yöntem: Yirmi iki ardışık HKB olgusu (ortalama yaş, 74.0) ile eğitim ve yaş uyumlu sağlıklı yaşlı kontrol (ortalama yaş, 70.3) çalışmaya dahil edildi. Volümetrik ölçümler için, Lezyon İşaretleme ve Volüm Değerlendirmesi (LAVA) yazılımı kullanıldı. EEG kayıtları F3, Fz, F4, C3, Cz, C4, Tp7, Tp8, P3, Pz, P4, O1, Oz ve O2 elektrotlarından kaydedildi. Deneylerde klasik işitsel oddball paradigması kullanıldı ve dijital filtreleme ile osilatuar yanıtların maksimum tepe değerleri ölçüldü. İstatistiksel analizler için ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri uygulandı.Sonuçlar: HKB grubunun delta tepe amplitüdlerinde F3, Fz, F4, Cz, C4 ve Pz elektrotlarında belirgin düşüş [F(1.41) = 4.84, p = 0.033] saptandı. C3 elektrot bölgesinden kaydedilen beta osilatuar yanıtlarıyla sağ ve sol hipokampal volüm arasında orta düzeyde (r = 0.59, p = 0.005); Tp8 elektrot bölgesinden kaydedilen beta osilatuar yanıtlarıyla sol hipokampal volüm arasında orta düzeyde korelasyon (r=.594, p= 0.034); F3 elektrot bölgesinden kaydedilen gama osilatuar yanıtlarıyla sol hipokampal volüm arasında orta düzeyde korelasyon (r=.515, p=0.017) saptandı.Tartışma: Delta osilatuar yanıtlarının karar verme ile ilgili kognitif süreçlerle ilgili olduğu düşünülmektedir. OİO, HKB'deki erken değişiklikleri saptayabilir ve delta osilatuar yanıtları gelecekteki çalışmalarda aday biyobelirteç olarak incelenebilir. Osilatuar yanıtlarla hipokampal volüm arasında gözlenen korelasyon, yaşlılıkta beliren beyin dinamiği değişikliklerini incelemede osilatuar beyin yanıtlarının bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBackground: Event-related oscillations (ERO) might be a useful tool for the identification of cognitive deficits. Earlier results showed altered oscillatory responses in Alzheimer?s Disease. The aim of this study was to determine whether it prevails for Mild Cognitive Impairment (MCI) and also whether the auditory oscillatory responses, correlate with volumetric magnetic resonance imaging (vMRI) measurements.Method: Twenty-two consecutive patients with MCI (mean age 74.0 years) and 21 age- and education-matched normal elderly controls (mean age 70.3 years) were participated to the study. The Lesion Annotation and Volume Assessment (LAVA) software was used for volumetric measurments. Auditory oddball paradigm was used in the EEG experiments. The EEG was recorded from F3, Fz, F4, C3, Cz, C4, Tp7, Tp8, P3, Pz, P4, O1, Oz and O2 locations. The maximum peak-to-peak amplitudes for each subject?s averaged oscillatory responses were measured. The ANOVA and pearson correlation were used for statistical analysis.Results: A significant delta peak-to-peak amplitude decrease in MCI group was seen [F(1.41) = 4.84, p = 0.033] for F3, Fz, F4, Cz, C4 and Pz. The results indicate a significant correlation between beta peak-to-peak amplitude at C3 electrode site and left and right hippocampal volume (r = 0.59, p = 0.005); at Tp8 electrode site and left hippocampal volume (r=.465, p=0.034), also significant correlation was found between gamma peak-to-peak amplitude at F3 electrode site and left hippocampal volume (r=.515, p=0.017).Conclusions: Delta oscillatory responses are considered to be related to decision making. ERO can detect early changes in MCI and delta oscillatory responses can be investigated as a candidate biomarker in future studies. The correlation between oscillatory responses and hippocampal volume might reflect the changing dynamics of the brain by aging.