Farklı kuşaklardaki hemşirelerin meslekten ve işten ayrılma niyetleri ile iş doyumlarının incelenmesi
The examination of the intention to leave profession and the organization with job satisfaction of the nurses from different generations
  1. Tez No: 324217
  2. Yazar: SEVDA ŞEN BEZİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Hemşirelik, Ayrılma Niyeti, Meslekten Ayrılma, İşten Ayrılma, İş Doyum, Generations, Nursing, Turnover Intention, Intent to Leave Profession, Intent to Leave Job, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Yönetici hemşirelerin, işten ayrılmaları önlemek için yapacakları planlamalara yol gösterici bilgiler sağlamak üzere yapılan bu çalışmanın amacı, farklı kuşaklardaki hemşirelerin meslekten ve işten ayrılma niyetleri ile iş doyumlarının incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Nisan- Haziran 2011 tarihleri arasında İzmir ili sınırları içinde yer alan bir üniversite ve iki Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan; Büyük Bebek Patlaması Kuşağı (1946-1964 doğumlular), X Kuşağı (1965-1980 doğumlular) ve Y Kuşağı'nı (1981-2000 doğumlular) temsil eden 973 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, sosyo-demografik, çalışma özellikleri ve ayrılma niyeti soru formu ile İş Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, ki-kare analizi, bağımsız gruplarda tek yönlü varyans analizi (ileri analiz olarak Tukey HSD) kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin , %5.3'ü Büyük Bebek Patlaması Kuşağı'nda, %50.5'i X Kuşağı'nda ve %44.2'si Y Kuşağı'ndadır. Y Kuşağı'nın meslekten ve işten ayrılma niyetleri Büyük Bebek Patlaması ve X Kuşağı'ndan daha yüksek iken; Büyük Bebek Patlaması Kuşağı'nın genel iş doyum ve altı alt boyut doyum düzeylerinin X ve Y Kuşağı'ndan daha yüksek olduğu bulunmuştur. X Kuşağı'nın ise, ücret alt boyutunda en düşük doyum düzeyine sahip olduğu saptanmıştır.Sonuç: Araştırmada, Y Kuşağı hemşirelerinin meslekten ve işten ayrılma niyetleri; Büyük Bebek Patlaması Kuşağı'nın ise iş doyum düzeyleri diğer kuşaklardan yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin kurumda ve meslekte kalmalarını sağlayacak ve iş doyumlarını arttıracak stratejilerin belirlenmesinde bu özelliklerin dikkate alınması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to examine the intention to leave the profession and the organization of the nurses from different generations and their job satisfaction.Method: This study was performed between April-June 2011, with 973 nurses representing the Baby Boomers Generation (born between 1946-1964), X Generation (born between 1965-1980) and Y Generation (born between 1980-2000) who work in an university hospital either two Health Ministry hospitals located in Izmir. The data were collected via questionnaire form composed of social-demographic, work properties and intention to leave form and job satisfaction scale were used. The descriptive statistics, chi-square anlaysis, independent groups one way variance analysis (Tukey HSD for post-hoc analysis) were used to analyze the data.Results: Among the nurses who participated to the study the 5.3% were in Baby Boomers, 50.5% were in X Generation and 44,2% were in Y Generation. The intention to leave the profession and the organization was higher in Y Generation compared to those of both Baby Boomers and X Generation while the job satisfaction and six sub-dimensions of job satisfaction were higher in Baby Boomers comparing to those of both X and Y Generation. But, salary sub- dimension of job satisfaction was the lowest in X Generation.Conclusion: In the study, the intentions to leave profession and the organization of Y Generation; but job satisfaction levels of Baby Boomers were higher from the other generations. Consideration of these features is suggested to determine the strategies which will provide to stay the organization and profession and increase job satisfaction of the nurses.