Acil serviste aspirasyon pnömonisi tanısı alan hastaların sosyodemografik, klinik özellikleri ve tedavi modaliteleri
Socio-demographic, clinical features and treatment modalities of patients with aspiration pneumonia admitted to the emergency department
- Tez No: 324226
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAHİR ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Aspirasyon pnömonisi, antibiyoterapi, mortalite, acil servis, aspiration pneumonia, antibiotic therapy, mortality, emergency department
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde yaşlı ve bakıma muhtaç popülasyondaki artış, aspirasyon pnömonisi (AP) nedeni ile acil servise başvuru oranını arttırmaktadır. Bu çalışmada acil serviste AP tanısı alarak antibiyotik tedavisi uygulanan hastalar retrospektif olarak incelendi. 1 Ocak 2008-30 Eylül 2012 tarihleri arasında acil servise başvuran 115 hastanın sosyodemografik ve klinik özellikleri ile tedavi modaliteleri kaydedildi. Hastaların %57 (n:66) si erkek ve yaş ortalaması 67 olarak bulundu. Genel durum bozukluğu %44,3 ile en sık başvuru şikayeti idi. Hastaların %47' sinde eşlik eden en az bir nörolojik hastalık vardı. Hastaların %74,8' inin başvuru öncesinde oral yoldan beslendiği saptandı. CURB-65 kriterlerine göre 3 puan alan hasta oranı %37,4; pnömoni şiddet indeks (PSI) skoru açısından incelendiğinde ise evre 5 hasta grubu oranı %63,5 idi. Kültür üremelerinde en sık saptanan mikroorganizma %28 ile Pseudo monas aeruginosa iken en sık tercih edilen antibiyotiklerin moksifloksasin (%20) ve ampisilin-sulbaktam+klaritromisin (%20) olduğu görüldü. Acil serviste kalış süresi 13,3 (1-97 ) gün iken; hastanede yatış süresi 17,1 (1-97) gün idi. Hastaların %51,3' ünün eksitus olduğu; CURB-65 ve PSI skoru ile mortalite arasında anlamlı ilişki olduğu saptandı. Ancak üreyen mikroorganizma ve antibiyotik direnci ile mortalite arasında istatistiksel fark bulunmadı. Bu çalışma ile aspirasyon pnömonisinin yaş, etken mikroorganizma ve tedavide kullanılan antibiyotikten bağımsız olarak yüksek mortalite oranına sahip bir hastalık olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Nowadays, rise in the population of elderly seeking for health care increased rate of emergency department visits due to aspiration pneumonia (AP). In this study, patients treated by antibiotics for AP were retrospectively analyzed. The socio-demographic and clinical features together with treatment modalities of 115 patients admitted to the emergency department between January 1, 2008 and September 30, 2012 were recorded. 57% of the patients (n:66) were male and average age was 67 years. The most common symptom at the admission was the deterioration of health status with a rate of 44.3%. In 47 % of the patients at least one neurological disease was present at admission. 74.8% of patients had been fed orally before admission. According to the CURB-65 scoring system 37,4% of the patients ranked 3 points. On the other hand, according to the PSI scoring system the 63,5% of the patients were at stage 5 group. According to culture results the most common isolated microorganism was Pseudomonas aeruginosa with a rate of 28%. The most common preferred antibiotics were moxifloxacin (20%) and combination ampicillin-sulbactam+clarithromycin (20%). The length of stay in the emergency department was 13,3 days (1-97) while their total hospitalization period was 17,1 days (1-97) . 51.3% of patients died; there was a strong relationship between CURB-65 & PSI and the mortality rate. There was no relationship between the mortality rate and both the detected microorganism and the antibiotic resistance. We conclude that aspiration pneumonia is a disease with high mortality which is not related to the age of the patient, the isolated organism and the antibiotic resistance.