Kronik böbrek hastalığında KLOTHO ve VDR geni polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of KLOTHO and VDR gene polymorphisms in chronic kidney disease
- Tez No: 324349
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. HANDAN YILDIZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Genetik, Genetics
 - Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, KLOTHO, VDR, Polimorfizm, Chronic Kidney Disease, KLOTHO, VDR, Polymorphism
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kronik böbrek hastalığı (KBH), insidansı ve prevalansı giderek artan, kötü prognozlu ve yüksek maliyetli yaygın bir halk sağlığı problemidir. Ayrıca, morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biridir. Kronik böbrek hastalığına yatkınlık genlerinin çevresel ve kalıtsal faktörlerle birleştiğinde, hastalığın prognozu açısından önemli olduğu birçok çalışma ile ortaya koyulmuştur.Bu çalışmanın amacı, kronik böbrek hastalarından ve sağlıklı bireylerden oluşan çalışma grubunda, KLOTHO geninin G395A ve C1818T polimorfizmleri ve Vitamin D reseptör geninin ApaI ve TaqI polimorfizmlerini genotipleyerek, hasta ve kontrol grubu arasındaki sıklığını belirlemek ve böylece hastalık ile söz konusu polimorfizmlerin arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ayrıca hastalık ile ilişkili bazı biyokimyasal parametreler ile bu polimorfizmlerin ilişkisini değerlendirerek hastalığın etiyolojisi üzerine söz konusu polimorfizmlerin etkisini araştırmaktır.Kronik böbrek hastalığı tanısı almış yaş ortalaması 56.76±1.22 olan 104 hasta ve yaş ortalaması 49.13±1.00 olan 104 kontrol grubunda KLOTHO geni C1818T ve G395A TNP'leri DNA dizi analizi, VDR geni ApaI ve TaqI TNP'leri ise PCR-RFLP yöntemiyle çalışılmıştır.Çalışmamızda, 104 kronik böbrek hastasında VDR geni ApaI (rs7975232) TNP'i genotip dağılımı %42.3 AA, %34.6 Aa, %23.1 aa bulunurken TaqI (rs731236) TNP'i genotip dağılımı %50 TT, %39.4 Tt, %10.6 tt olarak bulunmuştur. KLOTHO geni C1818T TNP'i genotip dağılımı %41.3 CC, %47.1 CT, %11.5 TT bulunurken G395A TNP'i %40,4 GG, %55.8 GA, %3.8 AA olarak bulunmuştur.Sonuç olarak, çalışmamızda pek çok veri serisi değerlendirilmiş olup VDR geni ApaI polimorfizminin Aa genotipi olgu grubunda kontrol grubuna oranla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte, hem KLOTHO hem de VDR geni polimorfizmlerinin kronik böbrek hastalığı ile ilişkisi açısından yeni ve değerli bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of KLOTHO and VDR Gene Polymorphisms in Chronic Kidney DiseaseChronic Kidney Disease (CKD) is a common public health problem with bad prognosis and high cost whose incidence and prevalence increase continuously. In addition, it is an important cause of morbidity and mortality. It was proven in many studies that combination of susceptibility genes of Chronic Kidney Disease with environmental and hereditary factors is important for prognosis of the disease.Aim of this study is to determine the incidence of G395A and C1818T polymorphisms of KLOTHO gene and ApaI and TaqI polymorphisms of Vitamin D gene among case and control groups and to establish the relation between corresponding polymorphisms and Chronic Kidney Disease. Also it aims to investigate the effect of given polymorphisms on etiology of the disease by evaluating relation between various relevant biochemical parameters and these polymorphisms.C1818T and G395A SNP?s of KLOTHO gene were studied by using DNA sequence analysis and ApaI and TaqI SNP?s of VDR gene were analyzed by PCR-RFLP method for CKD diagnosed 104 patient with the average age of 56.76±1.22 and for 104 control group with the average age of 49.13±1.00.In this study, ApaI (rs7975232) SNP genotype distribution of VDR gene for 104 Chronic Kidney Disease patient was determined as %42.3 AA, %34.6 Aa, %23.1 aa, while TaqI (rs731236) SNP genotype distribution was determined as %50 TT, %39.4 Tt, %10.6 tt. C1818T SNP genotype distribution of Klotho gene was found as %41.3 CC, %47.1 CT, %11.5 TT and G395A SNP genotype distribution was attained as %40,4 GG, %55.8 GA, %3.8 AA.In conclusion, many series of data have been evaluated in this study and ApaI polymorphism of VDR gene was found meaningfully high for case group compare to control group. Also, new and valuable information were obtained for the relation of both KLOTHO and VDR gene polymorphisms with Chronic Kidney Disease.