Araldite 2015 epoksi yapıştırıcı mod I kırılma tokluk değerinin deney ve sonlu elemanlar metodu ile belirlenmesi
Determination of mode I fracture toughness for Araldite 2015 epoxy adhesive by experiment and finite element method
- Tez No: 324494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mod I Kırılma Tokluğu, Epoksi yapıştırıcı, Kırılma Mekaniği, Fracture Toughness, Epoxy Adhesive, Fracture mechanic
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, Çift Ankastre Kiriş (ÇAK) deneyi ve sonlu elemanlar analizi ile yapıştırıcının Mod I Kırılma tokluk değeri ve Enerji serbest kalma oranı hesaplanmıştır. Deneyden, yük-deplasman ve çatlak uzunluk değerleri belirlenmiştir. Bu değerler kullanılarak Geliştirilmiş Kiriş Teorisi (Modified Beam Theory) ve Komplians Kalibrasyon yöntemi ile Mod I Enerji serbest kalma oranı hesaplanmıştır. Mod I Enerji serbest kalma oranı kullanılarak Araldite 2015 epoksi yapıştırıcı için kırılma tokluk değeri hesaplanmıştır. Ayrıca, deneyden elde edilen veriler kullanılarak, sonlu eleman analizi yapılmıştır.Deney ve sonlu elemanlar analizinden elde edilen kırılma tokluk değerleri literatür değerleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; Double Cantilever Beam (DCB) experiment and finite element method were used to find mod I fracture toughness value and strain energy release rate of Araldite 2015 epoxy adhesive. Load-displacement values and crack lengths were determined from DCB experiment. Modified beam theory and compliance calibration method have been used to calculate Mod I strain energy release rate by using load-displacement values and crack lengths. In addition, Mod I fracture toughness value of Araldite 2015 epoxy adhesive has been obtained by using Mod I strain energy release rate. Additionally Finite element method has been done with DCB experimental values. As a result of this study, experimental and finite element method calculated results are also compared with literature result.