Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda tümör marker düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of tumor marker levels in patients with chronic renal failure
  1. Tez No: 324683
  2. Yazar: MUSTAFA ÇİLO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Kronik böbrek yetmezliği, CEA, AFP, CA 125, CA 15-3, Hemodialysis, Chronic renal failure, CEA, AFP, CA 125, CA 15-3
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kronik böbrek yetmezliği (KBY), pek çok nedeni olan patofizyolojik bir süreç olup renal fonksiyonun geri dönüşümsüz kaybı ile karakterize ve üremiye neden olan hastalıktır. Hayati tehlikeyi önlemek için diyaliz ya da transplantasyon gibi renal replasman tedavilerinin uygulanması zorunludur. Hemodiyaliz halen dünyada kronik böbrek yetmezliği için kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir. Bu çalışmada ileri böbrek yetmezliği olan, hemodiyalize giren ve malignitesi olmayan hastalarda bazı tümör markerlerinde artış olup olmadığını araştırmak amaçlandı. Hemodiyaliz tedavisi gören 24 KBY hastası ile 24 sağlıklı kontrol gurubunda; tümör markerleri olan karsinoembriyojenik antijen (CEA), karbonhidrat antijen 15-3 (CA 15-3), karbonhidrat antijen 125 (CA125) ve ? fetoprotein (AFP) serum düzeyleri ölçüldü. Kronik böbrek yetmezliği olan hasta grubunda CEA (p < 0,002) ve CA 15-3(p < 0,04) düzeylerinin, kontrol grubuna göre önemli oranda arttığı görülürken, AFP ve CA 125 düzeylerinde ise, KBY hastaları ile kontrol grubu arasında önemli fark gözlenmedi (p > 0,5). Yapmış olduğumuz korelasyon analizinde ise, üre ve kreatinin arasında pozitif bir korelasyon tespit edilirken, üre ve kreatinin ile diğer parametreler arasında istatistiki açıdan bir önemlilik tespit edilmedi. Sonuç olarak Hemodiyaliz (HD) hastalarında CEA, AFP, CA 125, CA 15-3 gibi tümör markerlerindeartış görülmesine rağmen, böbrek hastalarında kanser taraması açısından bu artışların tanısal öneme sahip olmadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Chronic renal failure which has many causes are pathophysiological process that is characterized by irreversible loss of renal function and cause to uremia. In order to prevent lifethreatening, renal replacement therapies such as dialysis or transplantation required to be applied. Hemodialysis is still one of the most common method used for treatment of chronic renal failure in the world. In this study, we aimed to investigate whether increase in some tumor markers in hemodialysis patients with renal failure without malignancy. Serum levels of carcinoembryonic antigen (CEA), carbohydrate antigen 15-3 (CA 15-3), carbohydrate antigen 125 (CA 125) and ?-fetoprotein (AFP) were measured in 24 hemodialysis patients with renal failure and 24 individuals of healthy control group. According to our results, levels of CEA (p < 0,002) and CA 15-3 (p < 0,04) significantly increased in group of patients with renal failure in comparison with control group but there was no significant difference between patients with renal failure and the control group (p>0.5). Although we detected a positive correlation between results of ure and creatinine, there was no statistically significance between ure, creatinin and the other parameters in correlation analysis. Consequently, we considered that some tumor markers such as CEA, AFP, CA 125, CA 15-3 may increase in hemodialysis patients but this increasing is not diagnostically important for malignancy screening in patients with renal failure.