Akut koroner sendrom ile başvuran hastaların klinik özellikleri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri
The clinical features, risk factors and treatment methods of the patients with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 324928
  2. Yazar: NESİM ALADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALİ GÜMRÜKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, koroner arter hastalığı, risk faktörleri, Acute coronary syndrome, coronary artery disease, risk factors
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Akut koroner sendrom terimi miyokard?n kan ak?m?n?n bozulmas? sonucu ortaya ç?kan akutgöğüs ağrısı veya miyokardiyal iskeminin diğer semptomları ve miyokard iskemisine bağlıelektrokardiyografik değişikliklerin de genellikle eşlik ettiği klinik tabloları tanımlamaktadır.Karars?z anjina pektoris (KAP), ST segment elevasyonu olmayan miyokard enfarktüsü(NSTEMI), ST segment elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STEMI) ve ani kardiyak ölümü içerentrombotik koroner arter hastalığına bağlı gelişen bir dizi olayı ifade eder.Biz bu çalışmamızda tersiyer bir merkez olan üniversite hastanemize başvuran AKShastalar?n?n klinik özelliklerini, geleneksel KAH risk faktörleri prevalans?n? ve uygulanan tedaviyöntemlerini belirlemeyi, daha h?zl? ve etkin tedavi imkânlar?n? art?rmay? hedeflemenin yan?s?ra,?önlenebilir? nitelikteki KAH?tan korunma stratejilerini geliştirmeyi, bölgemiz ve hastanemiziçin AKS tedavi stratejilerinin daha iyi ve k?lavuzlara uygun olarak yap?labilmesi için bu yöndedikkat çekmeyi ve bilinci art?rmay? amaçlad?k.Çalışmamızda ortaya çıkan sonuç; olgular?n, kadın/erkek oranının yaklaşık 1/3 olduğu, yaşortalamas?n?n 59,4 olduğu, acil servisten kliniğe yatırılana kadarki geçen sürenin ortalama 28dakika olduğu, tüm hastalarda en sık risk faktörlerinin hipertansiyon ve sigara içiciliği,kad?nlardaki en s?k risk faktörlerinin HT ve DM, erkeklerdeki en s?k risk faktörlerinin sigaraiçiciliği ve HT olduğu saptand?. AKS tanılı hastaların dağılımı; KAP %48,3, NSTEMI %14,3 veSTEMI %37,4 olarak saptand?. Her iki cinsiyette de en s?k tan? KAP iken, kad?nlarda KAPanlaml? olarak daha fazla saptand?. STEMI ise literatür ile uyumlu olarak erkeklerde kad?nlaragöre daha fazla saptand?. NSTEMI ise her iki cinsiyette litetüre göre daha az görüldü. Koroneranjiografi (KAG) sonucu; Koroner arter hastalığı (KAH) oran? %95 saptan?rken, Koroner arter104hastalığı (KAH)?nın erkeklerde daha çok olduğu saptand?. Hastaların ortalama yaşı; Ortadoğuülkeleri, Güney Asya ve Afrika'dan daha yüksek, Batı Avrupa ülkerinin ortalama yaşlar?ndan 4yaş aşağı saptandı..Bu çalışmada, kliniğimize AKS tanısıyla yatırılan hastalar ile ilgili veriler elde edilmiştir.Olgu sayımız yeterli olmadığı için bir genelleme yap?lmas? mümkün olmasa da, bu tür verilerinAKS olgularının tanı ve tedavisinde yol gösterici olacağını düşünmekteyiz. Yine buçalışmamızda görüldüğü üzere AKS tanısı konulan hastaya hızlı müdahale ve en doğru tedavininhastanın morbidite ve mortalitesi üzerine çok etkili olduğu izlenmiştir. Aynı şeklilde; yaş,cinsiyet, aile öyküsü gibi modifiye edilemeyen risk faktörlerinin aksine modifiye edilebilir riskfaktörleri olan DM, HT, sigara kullan?m? ve hiperlipideminin kontrol alt?na al?nmas?yla KAH vebuna bağlı gelişen komplikasyonların önüne geçilebileceği açıktır. Bu konuda Halk sağlığıuygulamalarının ve koruyucu hekimlik çalışmalarının daha etkin bir şekilde yürütülmesiyle KAHgeleneksel risk faktörlerinin kontrol alt?na al?nabilme imkan?olabilecebilceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
It is described with clinical tables that the term acute coronary syndrome is usuallyaccompanied by acute chest pain caused by disruption of blood flow to the myocardium or othersymptoms of myocardial ischemia and electrocardiographic changes of myocardial ischemia aswell. Unstable angina pectoris (USAP), Non-ST segment elevation myocardial infarction(NSTEMI), ST segment elevation myocardial infarction (STEMI), and sudden cardiac death dueto coronary artery disease with thrombotic refers to a series of events.In this study, we have aimed to determine the clinical features of the ACS patients admitted toour hospital with a tertiary center and the prevalence of traditional risk factors for coronary arterydisease (CAD) and its treatment methods in order to increase opportunities for more rapid andeffective treatment. In addition, we have aimed to develop prevention strategies for preventableCAD so that our hospital can perform better at the treatment strategies for ACS and inaccordance with the guidelines in this direction we can draw attention to and raise awareness inthe region.It is demostrated according to the results of this study that the ratio of female / male is about1/3, the average age 59.4, the average time of transfering from the the emergency department toclinic is 28 minutes, the most common risk factors in all patients are the hypertension andcigarette smoking, the most common risk factors in women are the HT and DM, the mostcommon risk factors in men are smoking and HT. It has been found that the distribution ofpatients with ACS; USAP 48,3%, 14,3% NSTEMI and STEMI 37,4%. While USAP is the mostcommonly diagnosed in both sexes, women have significantly more USAP. In accordance with106the literature, STEMI is more frequent in males than females. According to literature, NSTEMIis less common in both sexes. Coronary angiography (CAG) result shows that the rate ofCoronary artery disease (CAD) is 95%, whereas coronary artery disease (CAD) has been foundto be more than the men. The mean age of the patients is higher than Middle East, South Asiaand Africa and 4 years down from the average age in the Western European countries.In this study, data were collected on patients with the diagnosis of ACS admitted to our clinic.Since the number of cases were not enough, it was impossible to make a generalization Still, Wethink that such data will guide the diagnosis and treatment of patients with ACS. As seen in thisstudy, the rapid response and accurate treatment of the patient with the diagnosis of ACS hasbeen observed to be very effective on the morbidity and mortality. In the same way, the riskfactors that can not be modified such as, age, gender, family history but since DM risk factors,hypertension, smoking and hyperlipidemia may be modified, it is possible to take coronary heartinduced diseases under control and prevent the induced complications. We think that with moreeffective practice of public health and preventive medicine studies, the traditional risk factors ofCAD can be taken under control.