Bir şiir mektebi olarak Yedigün mecmuası
Yedigün magazine as a poetry school
  1. Tez No: 324964
  2. Yazar: AHMET İLTERİŞ YALIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN KAYAHAN ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yedigün Mecmuası, Şiir mektebi, Türk şiiri, Gelenek, Ekol, Cumhuriyet Dönemi, Milli Romantizm, Nihad Sâmi Banarlı, Yahya Kemal Beyatlı, Magazine of Yedigün, poetry school, Turkish Poetry, Tradition, School, The Republic Period, National Romanticism, Nihad Sâmi Banarli, Yahya Kemal Beyatli
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 571
Özet
Bu araştırmada, 1933-1950 yılları arası yayın hayatında bulunan Yedigün Mecmuası'ndaki, 1937-1950 yılları arası gerçekleştirilen şiir çalışmaları ele alınmıştır.Türk Edebiyatı tarihinde nadiren görülen bir edebi mektep vasfıyla gerçekleşen bu şiir çalışmaları, sanat ilkelerinden ve mecmuada önemli bir rol üstlenen Nihad Sâmi Banarlı'dan hareketle Milli Romantizm ekolü çerçevesinde değerlendirilmiştir.Bu maksatla dört bölüme ayırdığımız araştırmanın birinci bölümünde, önbilgiler mahiyetinde Yedigün Mecmuası, Nihad Sâmi Banarlı ve Milli Romantizm hakkında bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde, mektebin temsil ettiği edebi hareketi sağlam bir zemine oturtmak maksadıyla, mecmuanın yayın hayatında bulunduğu dönemin Türk şiiri açısından genel görüntüsü ele alınmaya çalışılmıştır.Araştırmanın üçüncü bölümünde ise, tezimizin konusu olan ?Yedigün Şiir Mektebi?nin işleyişi ve şiir anlayışının teknik cepheleri, şair, şiir, dil, üslûp, muhteva, şekil, edebi sanatlar başlıkları altında incelenmiştir. Yine bu bölümde mektep kökenli neşriyat ve sanat organizasyonları olan ?Resimli Yedigün Şairleri Antolojisi? ve ?Şiir Sergisi? ele alınmış ardından mecmuada yer alan şair listesine yer verilmiştir.Dördüncü bölümde, mektebin şiir çalışmalarının neticeleri mahiyetinde, örnek olarak seçilen 20 sanatkârın mektep hayatları, mecmuada yayınlanan şiirleri ve mektep sonrası serüvenleri özellikle ?Milli Romantizm? ekolü çerçevesinde değerlendirmeye tâbi tutulmuş, seçme şairlerden Sedat Umran'la Yedigün Mecmuası ve Milli Romantizm üzerine yapılan röportaja yer verilmiştir.Araştırmanın son bölümünde ise, sonuç yazısına, kaynakçaya ve eklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, poetry studies published between the years 1937-1950 in the Magazine of Yedigün (published between 1933-1950) are examined.These poetical works that had Rarely seen on Turkish Literature, are evaluated within the framework of National Romanticism school.For this purpose, at the first part of the research, which consists of four sections brief information was given about Magazine of Yedigün, Nihad Sâmi Banarlı and National Romanticism.In the second part, a general view of Turkish poetry of the Republic Period are examined.In the third part of the study, which is the subject of the thesis“Yedigün Poetry School”s understanding of the process and technical aspects of poetry are examined under the titles of poet, poetry, language, style, content, form, and literary arts. Additionally, the“Illustrated Anthology of Yedigün Poets ”and“Poetry Exhibition”, which were school-based publications and arts organizations are discussed, and then the list of poets included in the magazine is addressed.In the fourth chapter, as the nature of the consequences of the work of the school of poetry, the school lives of 20 selected artists, their published poems and after-school adventures are evaluated based on especially the“National Romanticism”. Besides, the interview information with Sedat Umran is included.In the final part of the study, the results, bibliyography and appendices are included.