Türk idari yargı düzeninde adil yargılanma hakkı
The right to a fair trial in the area of administrative jurisdiction in Turkey
- Tez No: 324981
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ODYAKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Hukuk Devleti, İdari Yargı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, The right to a fair trial, State of Law, Administrative Jurisdiction, European Convention of Human Rights, European Court of Human Rights
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
AYDIN Bihter. Türk İdari Yargı Düzeninde Âdil Yargılanma Hakkı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2012Âdil yargılanma hakkı bir çok uluslararası sözleşme ve ulusal anayasalarda güvence altına alınmış temel bir insan hakkıdır. Hukuk devletinin temel unsurlarından olan ve demokratik toplumda çok önemli bir rol oynayan âdil yargılanma hakkı hukuk, ceza ve idare hukuku alanındaki davalarda, yargılamaya ilişkin kuralları belirlemektedir.Âdil yargılanma hakkının tüm unsurlarıyla birlikte etkin olarak korunmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi mümkün kılmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde düzenlenen bu hak, Sözleşmede yer alan diğer hakların korunabilmesi için de kilit bir rol oynamaktadır.Âdil yargılanma hakkını konu edinen akademik çalışmalarda genellikle bu hakkın ve unsurlarının ceza yargılaması ilgili olarak ele alındığı, ancak bu hakkın idarî yargıya yönelik olarak irdelenmediği görülmüştür. Tezin bu anlamda katkısı olacağı ümit edilmektedir.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde âdil yargılanma hakkı kavramından ve uluslararası belgeler ile Kanun-ı Esasi'den 1982 Anayasasına kadar Türk Anayasalarında âdil yargılanma hakkının nasıl düzenlendiğinden bahsedilecektir. İkinci bölümde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ışığında hakkın koruma alanı ele alınacaktır. Son olarak üçüncü bölümde ise âdil yargılanma hakkının unsurları idarî yargıya bakan yönüyle incelenecektir.
Özet (Çeviri)
AYDIN, Bihter. The Right to a Fair Trial in the Area of Administrative Jurisdiction in Turkey, Master Thesis, Ankara, 2012The right to a fair trial which is guaranteeded by a lot of international conventions and national constitutionals is a fundamental right. The right to a fair trial, which is one of the fundamental elements of the rule of law and plays an important role in the democratic society, determines rules of procedure in the civil, criminal and administrative case.European Convention of Human Rights enable the right to a fair trial with its all elements to be protected. This right, which is regulated in the 6 th provision of European Convention of Human Rights, plays a major role in terms of maintaining other rights which are determined in the Convention.Generally it was observed that the right to a fair trial and its elements are handled in term of criminal procedure but not explicated in respect of administrative trial procedure in the academic works dealing with this right. It is hoped that the thesis will contribute within this context.Thesis consists of three chapters. In the first chapter, it is mentioned about description of the right to a fair trial and how to be regulated in the international documents and the Turkish Constitutionals from Kanun-ı Esasi to the 1982 Constitution of Republic of Turkey. The second chapter is handling protective area of the right to a fair trial in the light of decisions of European Court of Human Rights. And finally, in the last chapter, elements of the right to a fair trial in terms of administrative trial procedure are examined.