Her yönüyle Aşık Sabit Müdâmî
Âşik Sâbit Müdâmî with every aspect of his
  1. Tez No: 324994
  2. Yazar: OĞUZHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Edebiyatı, Âşık Müdâmî, Halk Edebiyatı, Halk Hikâyeciliği, Halk Hekimliği, Minstrelsy, Âşık Müdâmî, Folk Literature, Folk Medicine, Posof
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1035
Özet
Âşıklık geleneği, Türklerin tarihi ve edebi süreçleri dahilinde yüzyıllar öncesinden günümüze kadar sözlü ve yazılı kültür ortamlarında varlığını sürdürmüş ve bir gelenek halini almıştır. Âşıklar, geniş bir coğrafyada yüzyıllardır sazlarıyla, sözleriyle halkın duygularına tercüman olmuş, halkın çekinip anlatamadıklarını anlatmış, kimi zaman halkın önüne düşerek kanaat önderi olmuş, kimi zaman da halkın önde gelen kahramanları arasında yer almışlardır. İşte bu geleneğin 20. yüzyıldaki en önemli temsilcisi şüphesiz tezimizin konusu Usta Âşık Üzeyir Fakirî soyundan gelip bir çok aşığın yetişmesine, Türk kültürünün ve Âşıklık geleneğinin nesilden nesile aktarılmasında büyük emeği olan Âşık Müdâmî'dir. Tezimizin adı ?Her Yönü ile Âşık Sabit Müdâmî?dir. Bu çalışmada Müdâmî, bütün özellikleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır.Müdâmî, âşıklığının yanı sıra iyi bir halk hikâye müsannifi ve anlatıcısı, bir dua mecmuası kadar eser yazabilecek nitelikte bir din adamı, halkın dertlerine Lokman Hekim gibi derman bulan bir halk hekimi ve halkın zora düştüğü durumlarda danıştığı bir kanaat önderidir. Müdâmî, döneminin ve kendisinden sonraki dönemin eşine rastlayamayacağımız engin bilgi ve tecrübesiyle velüd bir âşığıdır. Bununla birlikte o, duyduklarını, düşündüklerini, anlattıklarını, atışmalarını defterler halinde tutarak bu devir âşıklarına örnek olmuştur. Kanaatimizce Müdâmî, 20.yy'ın ve bu yüzyılın Dede Korkut'utu mikyasında büyük bir âşıktır.
Özet (Çeviri)
The tradition of minstrelsy has been existed within verbal and written cultural media for many centuries within the historical and literary processes of Turks and become a tradition. Minstrels (Âşıks) have become the translators of the feelings of the people in a vast geography for ages with their words and instruments, have told what people could not express, become the leaders of the community in some cases, and sometimes they have become heroes of the society. One of the most significant representatives of this tradition in the twentieth century is Âşık Müdâmî, who is the theme of our thesis, descending from the Master Âşık Üzeyir Fakirî and putting too much labour in training so many minstrels and transferring this tradition to the coming generations. The name of our thesis is ?Âşık Sabit Müdâmî, with All his Aspects?. Müdâmî was studied with all his traits.Besides being a minstrel, Müdâmî was a classifier and story teller in the community, a religious man who could even write a book of religious principles, a public doctor who could cure people in a manner of Luqman and a leader of community asked for solution in helpless situations. Müdâmî is an unprecedented prolific minstrel of his era and the age after him with his profound knowledge and experience. Moreover, he became a sample for his contemporaries by writing what he heard, thought, told and his call-and-response duets. Müdâmî, to us, is a minstrel regarded as the Dada Qorqud of 20th and the current century.