Ankara Çubuk ilçesi mutfak kültürünün dönüşüm süreçlerinin halkbilimi açısından incelenmesi
A folkloric perspective to the transformation process of culinary culture of Ankara / Çubuk
- Tez No: 324993
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halkbilimi, Mutfak Kültürü, Değişim, Dönüşüm, Folklore, Kitchen Culture, Change, Transformation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
İnsan yaşamının devamı için gerekli olan beslenme ihtiyacı toplumlara göre değişebilen mutfak kültürünü ortaya çıkarmıştır. Yaşanılan bölgenin coğrafi özellikleri, tarihsel süreç, din, ekonomik faaliyetler, gelenek-görenek gibi unsurlar mutfak kültürünü doğrudan etkilemektedir. Mutfak kültürü zaman içinde, ekonomi, modernleşme, teknolojik gelişmeler, şehirleşme, göç gibi nedenlerle değişime uğramaktadır.Bu çalışmada Ankara ili Çubuk İlçesi merkez ve köylerine ait mutfak kültürü halkbilimsel açıdan incelenmiş, geçmişten günümüze mutfak kültüründe meydana gelen değişim ve dönüşümün sebep ve sonuçları ortaya konulmuştur. Aynı zamanda çalışmada günümüzde uygulanan mutfak kültürünün somut olmayan kültürel mirasla ilişkisi üzerinde de durulmuştur. UNESCO'nun ?Somut Olmayan Kültürel Miras? olarak tanımladığı, korunması gereken bir kültür mirası olan ?mutfak kültürü? etrafında oluşan ritüel alanları incelenerek bu alanlarda dolaşımda olan sözlü kültür öğeleri tespit edilmiş olup yine değişim ve dönüşüm kavramları ekseninde tahlil edilmiştir.Çalışmada, sahada görüşme yapılan kaynak kişiler ve yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda, bölgeye ait yemek çeşitleri; pişirme yöntemleri; mutfak gereçleri ve mekânları; kiler kültürü; yeme-içme ile ilgili inançlar; törensel yemekler ve mutfak kültürünün halk edebiyatına yansımaları ele alınmıştır. Ayrıca konu ile ilgili harita ve fotoğraflara ?ekler? bölümünde yer verilmiştir.?
Özet (Çeviri)
The nutrient demand which is necessary for the continuing of human life revealed changeable kitchen culture. The components like geographical characteristics of the area which people live, historical process, religion, economical activities, custom and usage, affects directly the kitchen culture. During the time, kitchen culture changes because of the reasons like economy, modernization, technological improvements, urbanization and migration.In this study, society kitchen culture belongs to city Ankara, district Çubuk, its center and villages, analyzed from folklore perspective, the reasons and results of the changing and conversion in the kitchen culture from the past to the present had been displayed. At the same time in this study, with analyzing the areas formed around a cultural heritage that should be prevented; ?kitchen culture? which is expressed by UNESCO as ?Intengable Cultural Heritage?, the oral culture items which are in a circulation in these areas determined and analyzed again on the axis of change and transformation concepts.Within the concept of this study, leading the informations which are taken from source people from the field, food belongs to the region, cooking methods and kitchen tools, cellar culture, beliefs related with eating-drinking, ceremonial meals and the reflection of kitchen culture to folk literature discussed. Also, map and photos about the subject are placed in the“attachments”part of the study.