Çağdaş Çin sinemasında kadının sunumu: Zhang Yimou örneği
Representation of woman in contemporary Chinese cinema: An example of Zhang Yimou
  1. Tez No: 325000
  2. Yazar: ASLIHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE KÜNÜÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çin Sineması, Beşinci Kuşak, Zhang Yimou, Zhang Yimou Sinemasında Kadın, Chinese Cinema, Fifth Generation, Zhang Yimou, Woman in Zhang Yimou?s Films
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; Zhang Yimou'nun filmlerinde kadının Çin kültüründeki toplumsal rolünün ve geleneksel Çin Sineması'ndaki temsilinin yıkıldığını göstermektir. Bu amaç doğrultusunda Zhang Yimou'nun dünya çapında en çok izlenen filmlerinden ?Kahraman? (Ying Xiang - Hero, 2002), ?Parlayan Hançerler? (Shi Mian Mai Fu ? House Of Flying Daggers, 2004), ?Altın Çiçeğin Laneti? (Man Cheng Jin Dai Huang Jin Jia ? Curse Of The Golden Flower, 2006) örnek olarak alınmış ve filmlerde kadının sunum biçimi incelenmiştir.Öncelikle Çin Sinema Tarihi, ardından Beşinci Kuşak Yönetmenler incelenmiş, ardından Zhang Yimou'nun sinema dilini oluşturan arka plan, hayatı ve başından geçenler irdelenmiştir. İkinci bölümde ise çalışmaya konu olan filmler Greimas'ın oluşturduğu göstergebilimsel dörtgen yöntemiyle çözümlenmiştir.Çözümlemeler sonucunda varsayımlar doğrulanmış, Zhang Yimou'nun geleneksel Çin Sineması'ndaki kadın temsilini yıktığı ve kök arama ve kimlik inşa etme sürecine katkı sağlayarak kadının ve toplumun kimliğini yeniden ürettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to demonstrate the representation of the social role of women in Chinese culture and traditional Chinese cinema in Zhang Yimou?s films was overturned. For this purpose the worldwide most-watched films of Zhang Yimou Hero (2002), House of Flying Daggers (2004), Curse of the Golden Flower (2006) were taken as examples and forms of representation of woman was investigated in these films.Firstly Chinese Film History then Fifth Generation Directors were examined afterwards the background constitudes the language of Zhang Yimou?s films, his life and experiences were semtinized. In the second part films that are the subject of this study were analyzed using the semiotic square developed by Greimas.As a result of analysis assumptions have been verified; it has been concluded that Zhang Yimou transformes the representation of woman in traditional Chinese Cinema and re-produces the identity of woman and the Chinese Society by contributing to the process of identity construction and root searching.