İç savaş sonrası Lübnan'ın Orta Doğu'daki konumu
The situation of Lebanon in the Middle East after the civil war
  1. Tez No: 325039
  2. Yazar: GÜLSÜN HANDAN ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜREL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hizbullah, Mehlis Raporu, Mezhepçilik, Hariri Suikastı, Lübnan İç Savaşı, Hezbullah, Mehlis Report, Confessionalism, Hariri Assassination, Lebanese Civil War
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Lübnan İç Savaşı, sonrasında yaşanan İsrail İşgali ve Lübnan Cumhurbaşkanı Refik Hariri'nin 2005'te uğradığı suikast, Lübnan ve Suriye açısında önemli sonuçlar doğurmaktadır. Suriye'nin maruz kaldığı ABD yaptırımlarından en önemli noktayı Mehlis Raporu oluşturmaktadır. Hariri suikastından sorumlu tutulan Suriye, Lübnan topraklarından tamamen çekilmek zorunda kalmıştır. 2006'da Lübnan'daki Hizbullah örgütünün, İsrailli askerleri kaçırması dolayısıyla başlattığı savaşta ise Orta Doğu devletleri Lübnan'a destek vermemişlerdir ve savaş sürecinde uluslararası temel hukuk kuralları ihlal edilmiştir.Son dönem ülkenin bölgedeki yapılanmasına bakıldığında; Lübnan Arap ülkeleri ile özellikle iktisadi alanda anlaşma içerisindedir. Tarihi boyunca savaşlara sahne olan Lübnan'ın yeniden yapılanma sürecinde Türkiye'nin verdiği destekler yadsınamaz. 2009 seçimlerinde Lübnan'da başlayan gerginlik, ülkenin 2011-2012 Suriye krizinden de yüksek oranda etkilenmesiyle artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Lebanon, the country that western unions and Syria have struggled on it along the history. It has confessionalism as a political preference. As the Middle East is an open area for conficts and the country?s confessionalist situations are the reason of conflicts that carry on years. Syrian action, western unions? actions and country?s confessionalist situation are the main reasons the country?s political weakness.After Lebanese civil war, Israel?s occupy and the assassination of President Refik Hariri in 2005 are important events for Lebanon and Syria. The most important point for Syria is ?Mehlis Report?. Syria had to come back from Lebanon lands as it is responsible for Hariri assasination. In 2006, as Hezbullah has taken Israel soldiers even middle east countries haven?t given ant support to Lebanon in the war.In the last period, Lebanon is making a commericial treatment with the Arabic countries. Lebanon had lots of wars during the history and in this period Turkey?s supports are important. In the elections in 2009 political situation effected by the Syrian Crisis in 2011- 2012 and this situations is carry on even today.