Uluslararası finansal krizlerin ulusal finansal piyasalara olan etkilerinin analizi
Analysis of the effect of international financial crises on international financial markets
  1. Tez No: 325038
  2. Yazar: OĞUZHAN ECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Vektör Otoregresif Model (VAR), Eşbütünleşme, Etki-Tepki Analizi, Granger Nedensellik Testi, Financial Crisis, Vector Autoregressive Model (VAR), Co-integration, Impulse-Response Analysis, Granger Causality Test
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Yenidünya düzeninde ekonomik ve finansal entegrasyonların şekillendirdiği piyasa yapısında, coğrafi sınırlar silik bir hat oluştururken ulusal ve uluslararası piyasalar birbirleriyle daha bütünleşik bir görünüm arz eder. Piyasalar arasında hassas bir duyarlılığın varlığını açıklayan bu yapı, özellikle az gelişmiş ülkeler için ekonomik ve finansal gelişme adına yeni fırsatlar yaratırken; sahip olduğu hassas duyarlılık sebebiyle, olumsuz piyasa koşullarının varlığı halinde önemli bir tehdit oluşturur. Öngörülmeyen bazı olumsuzlukların sonucu olarak ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan finansal krizler, bu tehditlerin en önemlilerini oluşturur.Bu çalışmada, uluslararası finansal krizlerin ulusal finansal piyasalara olan etkileri; finansal entegrasyon, küreselleşme, nedensellik esaslarında, coğrafi yakınlık ve gelişmişlik perspektiflerinde analiz ederek, farklı kombinasyonlarda kriz modelleri belirleyip, gelecek projeksiyonları oluşturma amaçlanmıştır. Bu bağlamda 1990-2010 arası 20 yıllık dönemde meydana gelen 6 finansal kriz, 14 ülke perspektifinde, coğrafi yakınlık ve gelişmişlik kriterlerine dayalı olarak irdelemiştir. Gerçekleşmiş krizleri tanımlayan modellerin oluşturulduğu, piyasalar arası mevcut eşbütünleşme durumunun belirlendiği, piyasalar arası ilişkilerde nedensellik ilişkilerinin irdelendiği çalışmada, ileride meydana gelebilecek bir şokun ulusal piyasalarda nasıl bir tepki bulacağına ilişkin bilimsel öngörülere yer verilmiştir. Uluslararası literatürde bu tür ilişkilerin belirlenmesine esas teşkil edecek yöntemlerden, regresyon ve korelasyon analizinden Granger Nedensellik Testine, Eşbütünleşme Analizinden VAR analizine, varyans ayrıştırmasından Etki -Tepki analizine kadar birçok ekonometrik modelden istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While geographic borders form an indistinct line in the market structure where economic and financial integrations are formed in the new world order, national and international markets offer a more embedded view. While this structure which explains the existence of a more sensitive sensibility between markets creates new opportunities in economic and financial improvement for underdeveloped countries, it poses a significant threat in the existence of market conditions due its sensitive sensibility. Financial crises which arise suddenly and unexpectedly as a result of some unanticipated problems constitute the most significant ones of these threats.This study aims to analyse the effects of international financial crises on international financial markets in proximity and development perspectives based on financial integration, globalization, and causality, determine crisis models in different combinations, and create future projections. In this respect, 6 financial crises which occurred in 20-year?s time between 1990 and 2010 have been examined based on the proximity and development criteria in 14 countries perspective. This study in which models defining the crises which have already happened are formed and current intermarket co-integration status is determined, causality relations in intermarket relations have been examined includes scientific anticipations regarding what kind of a reaction a possible shock in the future will find in national markets. We have made use of several econometric models from regression and correlation analysis to Granger Causality Test, from Co-Integration Analysis to VAR analysis, from variance research to Impulse-Response Analysis among the methods which constitute a basis in the determination of such relations in international literature.