Nevşehir Camihöyük Helenistik ve Roma dönemi seramikleri
Nevşehir Camihöyük the Hellenistic and Roman pottery
  1. Tez No: 325064
  2. Yazar: CANAN UYSAL TEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. YÜCEL ŞENYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Galat Seramiği, Helenistik ve Roma Dönemi Seramiği, Doğu Sigillata A Grubu Seramiği, Pontus Sigillata Seramiği, Pottery, Galatian Pottery, Hellenistic and Roman Periods Pottery, Eastern Sigillata A Pottery, Pontic Sigillata Pottery
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezde, 2009-2010 yıllarında Nevşehir Camihöyük kurtarma kazılarından elde edilen Helenistik ve Roma Dönemi seramik buluntuları değerlendirilmiştir. Çalışma sonucu elde edilen verilere göre, Helenistik ve Roma Dönemleri'ne tarihlenen kap türleri özellikleriyle birlikte tespit edilmeye çalışılmıştır.Ayrıca sınırlı sayıdaki ithal malzemeden yola çıkarak ticaretin bölgeler arası etkileşimi saptanmaya çalışılmıştır.Çoğunluğu yerel üretimden oluşan seramik buluntularının tipolojisinin belirlenmesi ve diğer merkezlerdeki benzer buluntulardan faydalanarak karşılaştırılması neticesinde, bölgenin Kuzey Suriye, Güney Anadolu ve Karadeniz Bölgesi ile bağlantısının olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the Hellenistic and Roman periods pottery revealed from the rescue excavations conducted during the 2009-2010 seasons at Camihöyük in Nevşehir province. According to the datas obtained by this study, types and features of the vessels dated to Hellenistic and Roman periods could have been confirmed.In another hand, interregional trade activities were determined thanks to the rare import ware examples.Typological study of the pottery which is mainly local production and comparison with similar vessels from other sites showed that Camihöyük and its vicinity has connection with North Syria, Southern Anatolia and Black Sea Region.