Körfez Savaşları'nın Türkiye'ye etkileri
The gulf wars and their consequences on Turkey
  1. Tez No: 325078
  2. Yazar: CİHANGİR DUMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Körfez, Körfez savaşı, ABD, Irak, Gulf, The Gulf War, USA, Iraq
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
20.Yüzyıl'ın son on yılında ve 21. Yüzyıl'ın ilk on yılında Ortadoğu'da ABD`nin öncülüğündeki koalisyon kuvvetleri Irak'a karşı iki savaşa giriştiler. 1991 ve 2003 yıllarındaki bu savaşlar ve iki savaş arasındaki 12 yıllık dönem, Körfez bölgesinin en güçlü devletlerinden birisi olan ve dünya petrol rezervlerinin %10'nu barındıran komşumuz Irak'ı ekonomik ve askeri bakımlardan büyük ölçüde sarstı ve Körfez'deki güç dengelerini değiştirdi.Söz konusu savaşlar Soğuk Savaş'tan sonra yeni bir dünya siyasi sisteminin arayışlarının olduğu bir döneme rastladığı için yeni sistemdeki büyük oyuncuların rollerini belirlemede önemli rol oynadı.Tezin birinci bölümünde her İki Körfez Savaşı ve iki savaş arasındaki dönem incelenmektedir.Türkiye bu savaşlardan en çok etkilenen ülkelerden birisidir. Bu nedenle İkinci Bölüm'de Türkiye'nin bu savaşlarda ve ara dönemdeki krizleri yönetimi ve aldığı tedbirlere yer verilmiştir.Tezin sonucunda Türkiye'nin bu savaşlardan olumsuz olarak etkilendiği, Ortadoğu'da değişen güç dengeleri karşısında Türkiye'nin 1960'lardan beri uyguladığı geleneksel siyasetini değiştirdiği, Türk-Amerikan ilişkilerinin de yeni gerçekler karşısında gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmakta, Türkiye'nin bu savaşlardan alması gereken dersler tespit edilerek ilerisi için önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The last decade of 20th century and the first decade of 21st century have witnessed two consequent wars against Iraq by US-led coalitions (namely First and Second Gulf Wars).These two wars and 12 year period between them, politically, economicaly and militarily annihilated Turkey?s neighbour, Iraq, which has 10% of world oil reserves.The Gulf Wars also profoundly affected the Middle East and shifted the balance of power in the region.The Gulf Wars coincided with post Cold War transformation of world political system. For this reason, consequences of the Gulf Wars also shaped emerging world political system and the roles of the major powers in it.The first chapter of The thesis eloborates,first and second Gulf Wars and 12 year period between the two.Turkey is one of the countries which has been affected mostly from the Gulf Wars. So the second chapter is devoted toTurkey?s policies and crisis menagement during the Wars.İn the final chapter the thesis cocludes that the effects of both Gulf Wars on Turkey proved to be very negative, that Turkey abandoned its traditional Middle East policies and that the Cold War relations between Turkey and the U.S. has to be transformed accordingly.