Yeni kamu yönetimi anlayışı ve bütçe sistemi:Türkiye örneği
New public management approach and budget system: The case of Turkey
  1. Tez No: 325091
  2. Yazar: GÜNSEL BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ULUTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Devletin Değişen Rolü, Devlet Bütçesi, Kamu Harcama Yönetimi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, The transformation of state, state budget, public expenditure management, Public Financial Management and Control Law No 5018
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Devletin ekonomik yaşamdaki rolünün değişmesine paralel olarak kamu ekonomisi ve kamu harcamalarının nitelik ve niceliğindeki dönüşüm beraberinde kamu yönetimi anlayışında da bir değişimi getirmiştir. Bu değişim devlet bütçesine ilişkin yeni işlevler tanımlamaktadır. Bunlardan ilki devlet bütçesinin ulusal ekonomiler düzeyinde öncelikle mali disiplini sağlamanın aracı olarak görülmesidir. İkincisi ise, bütçeleme tekniklerindeki saydamlık ve hesap verebilirliği sağlayan yeni araçlarla uluslararası arenada kamu sektörünün özel sektör için katalizör rolü üstlenmesidir. KHY ile devlet bütçesine biçilen bu işlevler, yeni kamu yönetimi anlayışını temsil eden Yeni Kamu İşletmeciliği/İşletimi (YKİ) ve kamu yönetişimi yaklaşımlarının devlet bütçesi için çizdiği amaçlarla uyum içindedir. Devlet bütçesinin uluslararası sistemde mali disiplini sağlama aracı olması yanında piyasaların güven içinde işleyebilmesine yönelik araç olmasına hizmet eden unsurlarla donatıldığı gözlemlenebilmektedir. Bu unsurlar bütçelerin hazırlanması, uygulanması, yönetimi, gözetimi, denetimi ve kontrolünü kapsamaktadır.Ülkemizde de 5018 sayılı kanunda düzenlenen kamu harcama yönetimi sistemi ile araçları ve süreçleri tanımlanan yeni bütçeleme sistemi, dünyada yaygınlaşan yeni kamu işletmeciliği yaklaşımı çerçevesinde Türkiye'de devletin dönüştürülmesinin birer aracıdır. Bu dönüşüm harcamaların stratejik önceliklere göre yapılması, kamu kaynaklarının kullanımında etkili, ekonomik ve verimli olunması gibi temel önerileri ile kamu harcamalarının daraltılması ve devletin küçültülmesine yönelik olduğundan sadece teknik bir dönüşüm olarak kabul edilemez, özünde ideolojik bir tercihtir.
Özet (Çeviri)
In accordance with the changes of the role of the state in the economic field, the transformation of public expenditures and public economy in quantity and nature have lead a change in the public administration approaches. These changes attributed new functions to the state budgets. Firstly, state budget is seen as the means of fiscal discipline in national level. Secondly, with the new budgetary tecniques providing transparency and accountability, public sector have got the role of catalist for the private sector in international level. Besides the state budget being the means of fiscal discipline in international level, it is observed that budget geared up the instruments serving for the secure market conditions.These instruments are comprehending the preparation, implementing, supervision, auditing and controlling the budget,All these new role of the state budget given by Public Expenditure Management (PEM) are in consistent with the propasals for budgeting drawn by New Public Management Approach.New budgetary system with the tools and prosedures described by PEM introduced with the amendment of the Public Financial Management and Control Law No 5018 is the means of transforming the state in Turkey. The transformation of the state, since with the main proposals that prioritization of public expenditures, effectiveness and efficiency in using public resources are oriented reducing the public expenditures and minimizing the state, could not be recognized merely as a technical affairs, it is inherently ideological preferrence.