Matematik başarı düzeyi yüksek öğrencilerde problem kurma tekniği kullanımının problem çözme başarısına etkisi ve öğrencilerin öz-düzenleyici öğrenme stratejileri
The effect of using problem posing tecnique to problem solving success for the students whose mathematics achievement level is high and students' self regulated learning strategies
- Tez No: 325141
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAM ALİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem Kurma, Problem Çözme, Öz-düzenleyici Öğrenme Stratejileri, Matematik Başarısı, Problem Posing, Problem Solving, Self-regulated Strategies, Math Achievement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, matematik başarı düzeyi yüksek öğrencilerde problem kurma tekniği kullanımının onların problem çözme becerilerine olan etkisini sınamak ve öz-düzenleyici öğrenme stratejilerini kullanma konusundaki yetkinliklerini belirlemektir. Bunun yanı sıra çalışmada, geleceğin bilim insanlarının keşfedilmesi ve onların şimdiden bilimsel çalışmalara hazırlanması amaçlanmaktadır.Araştırma 2011-2012 öğretim yılının I. döneminde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, Burdur'da bulunan bir özel dershanede 8. sınıfta öğrenim gören 11 erkek, 14 kız olmak üzere toplam 25 öğrenci ile yürütülmüştür.Araştırma tek grup ön test-son test deneysel desen modelinde tasarlanmıştır. Deneysel işlemin etkisi, amaca uygun olarak seçilmiş nitelikte tek bir grup üzerinde sınanmıştır. Araştırmacı tarafından çalışma grubu öğrencilerine problem kurma ve çözme etkinlikleri toplam sekiz hafta süreyle uygulanmıştır.Çalışmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanmış 6 tane açık uçlu sorudan oluşan matematik başarı testi ve ?Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler, t testi ile analiz edilmiştir.Uygulama sonucunda, çalışma grubunda yer alan öğrencilerin problem çözme testi son test puan ortalamalarının, ön test puan ortalamalarından yüksek olduğu ve bu sonucun manidar olduğu görülmüştür. Ayrıca, matematik başarısı yüksek olan bu öğrenci grubunun en çok bilişsel düzenleme stratejilerini kullandıkları tespit edilmiş, bu stratejilerden ise kullanılma sıklığı en yüksek olanların derin bilişsel stratejiler (ayrıntılandırma ve örgütleme) olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine how teaching the techniques of problem posing to the students who have high success in mathematics affects their problem solving and to determine the capabilities of using their self regulated learning strategies. Besides in the research it is aimed to find the scientists of future and to prepare them for scientific works from now on.The research is carried with 11 male and 14 female students who study in the eighth grade in a private classroom in Burdur which is dependent to the Ministry of Education in the first term of 2011-2012 education year.The research is designed in the pretest-posttest empirical pattern model. The effect of empirical operation has been examined on one group which is appropriately chosen for the aim. The problem posing and solving activities are applied to the test group students for eight weeks.In the study mathematics achievement test which is made of six open ended questions prepared by the researcher as a means of data collection and Motivational Strategies for Learning Questionnaire are used. The data obtained from the research are analyzed with the help of t test.As a result of the application it is observed that the posttest avarage scores of the students in the test group are higher than the avarages of the pre-test scores and this result is meaningful. Besides it is identified that those students whose mathematics success is high use cognitive regulatory strategies. It is appeared that of these strategies the most used ones are deep cognitive strategies (elaboration and organization).