Metal teknolojisi öğretmenlerinin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan metal teknolojisi alanı modüler öğretim programı hakkında görüşleri: Antalya örneği
The opinions of metal technology teachers about metal technology area modular education program applied at vocational and technical secondary education institutions: The case of Antalya
- Tez No: 325159
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metal Teknolojisi Alanı, Meslekî ve Teknik Eğitim, Modül, ModülerÖğretim Sistemi, Metal Technology Area, Vocational and Technical Education, Module, ModularLearning System
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı metal teknolojisi alanı öğretmenlerinin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan metal teknolojisi alanı modüler öğretim programı hakkında görüşlerini ortaya koymaktır.Bu araştırmaya 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Antalya'nın merkez ve ilçelerindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan 57 metal teknolojisi eğitimi öğretmeni katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak öğretmenlerden elde edilen nicel veriler SPSS programına girilmiş ve veri seti oluşturulmuştur. Öğretmenlerin ankette yer alan açık uçlu sorulara verdikleri yanıtlar ise ayrı bir dokümana kaydedilmiş ve nitel veri seti oluşturulmuştur. Veri setinde yer alan nicel veriler betimsel istatistik (frekans, yüzde) teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Veri setinde yer alan nitel veriler ise nitel veri analiz yöntemlerinden betimsel içerik analizi tekniği kullanılarak ve alıntılar kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmaya katılanlar, modüler öğretim programının tam olarak uygulanamamasının temel nedenlerini okulun ve atölyelerin fiziki ve teknik donanımlarındaki eksiklik, modüllerin zamanında öğretmenlere ulaşmaması, modül notlarının e-okul sistemine yansıtılamaması, öğrencilerin hazır bulunuşluk seviyelerinin yeterli olmaması ve öğrencilerin metal teknolojisi alanına öncelikli tercihleri arasında yer vermemesi olarak belirtmişlerdir. Bazı çözüm önerileri olarak; okulların ve atölyelerin fiziki ve teknik donanımlarındaki eksikliğin bakanlık tarafından veya okul sektör iş birliği ile giderilmesi, modüllerin eğitim öğretim başlamadan öğretmenlere ulaştırılması, e-okul sisteminde modül notları için yer açılması, ilköğretim öğrencilerine ve 9. sınıf öğrencilerine metal teknolojisi alanının daha iyi tanıtılması sureti ile öğrencilerin bu bölüme öncelikli tercihleri arasında yer vermesi belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to present the views of metal technology teachers about the applied modular educatıon program on metal technology area in vocational and technical high schools.Fifty seven Metal Technology teachers who teach in vocational and technical high schools in 2011-2012 school year in Antalya and its towns participated in this research. A questionnaire form developed by the researcher was used as a means of Data collection. Analysis of the acquired data was carried out in two stages. First, the quantitative data obtained from teachers was entered into the SPSS program and a data set was created. The responses of teachers to open-ended questions in the questionnarie were registered on separate document and a qualitative data was created. Quantitative data in the data set was analyzed by using descriptive statistics (frequency, percent) techniques. Qualitative data in the data set was analyzed by using descriptive content analysis technique from qualitative data analysis methodsParticipants of the research stated the main reasons of why the moduler education program wasn?t fully implemented as lack of physical and technical equipment of schools and workshops, overdue arrival of modules to teachers, not being able to reflect the module grades to e-school system, insufficient readiness levels of students and students? not putting metal technology field in their priority preferences. As some solution proposals; the physical and technical equipment deficiencies in schools and workshops could be met by ministry of education or school sector cooperation, delivery of modules to teachers before the beginning of school time, opening up a space in e-school system for module grades, a better introduction of metal technology field to primary school and 9 grade students and as a result, students can put technology field among their priority preferences