Sağlık sektörü boyutuyla Avrupa Birliği genişleme sürecinde Türkiye'de sendikal hakların gelişimi
Growing the union rights in Turkey with approching to health sector
- Tez No: 325215
- Danışmanlar: PROF. DR. M.FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Geni?leme Süreci, Sosyal Politika, Sendika, Sendikal Haklar, European Union, EU Enlargement Process, Social Policy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Avrupa Birliği, kendine özgü yapısı ile son 50 yıldır Türkiye gündeminde yoğunlukla yer tutan bir gündem maddesi olmanın yanında sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel boyutları olan bir organizasyondur. Bu anlamda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği aslında tüm bu boyutlarla değerlendirilmeli ve yönetsel yapılanması iyi ortaya konulmalı, anlaşılmalıdır. Avrupa Birliği, kurulduğu günden bu yana bünyesine yeni üyeler katmakta ve bu sayede gücünü ve etkisini daha da artırmaktadır. Bu genişleme sürecine Türkiye'de dâhildir. 1963 yılından bu yana Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üyelik yolunda görüşmeler ve uyum süreci ile şekillenmektedir. Bu konuda pek çok antlaşma, sözleşme ve şartname yürürlüktedir. Avrupa Birliği süreci sendikal haklar ve sağlık sektörü temelinde Türkiye'de sosyal politika uygulamalarına da şekil vermektedir. Sendikal hakların gelişimi, kamu kesimi sağlık sektörü ile birlikte değerlendirildiğinde görece çok daha net ve somut çıktılara ulaşabilmek mümkün hale gelmektedir. Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda sendikal haklar geçmişe göre elbette reform çalışmaları ile genişlemiş ve üyelik yolunda belirli bir noktaya erişilmiştir. Fakat sayısal anlamda yakalanmış olan düzey, içerik ve nitelik bakımından daha da gelişmeye muhtaç görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union is an organization that has the social, economic, political and cultural aspects together with its own structure intensely taking place on the agenda of Turkey for the last 50 years. In this sense, Turkey?s membership in The European Union should be evaluated with its all aspects and revealed its executive structuring.The European Union has been incorporated new members since the day it was established and it has been increased much its power and impact by this means. Turkey is included this enlargement process. Since 1963 Turkey and EU relations is shaped by the adaptation process and negotiations for the membership. Many treaties, contracts and agreements on this issue are in force. The European Union accession process shapes the social policies in Turkey on a basis of union rights and health sector. It is possible to reach relatively more concrete and clear outputs when the development of union rights are utilized along with public health sector.The union rights have been surely expanded with reform efforts in comparison with the past and reached a certain point. The level reached in quantitative sense yet needs to be developed in terms of the content and quality.