Hafız Esad sonrası Türkiye-Suriye ilişkilerinin güvenlik politikalarına etkisi
The effects of Turkish-Syrian relations on security policies in the post-Hafez al-Asad period
  1. Tez No: 325233
  2. Yazar: MEHMET TİRAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYYAR ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Hatay Meselesi, Su Sorunu, PKK, Güvenlik, Arap Baharı, Cold War, Hatay Issue, Water Dispute, PKK, Security, Arab Spring
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
?Hafız Esad Sonrası Türkiye-Suriye İlişkilerinin Güvenlik Politikalarına Etkisi? adlı bu çalışmada iki ülke arasındaki ilişkiler, Hafız Esad ve Beşşar Esad Dönemi şeklinde iki ayrı bölüm halinde ele alınmıştır. Özellikle Soğuk Savaş döneminde farklı bloklarda yer alan bu iki ülke arasındaki ilişkiler Hatay meselesi, su sorunu ve PKK gibi problemlerin varlığı nedeni ile olumsuz bir seyir izlemiştir. Çalışmada Beşşar Esad'ın iktidara gelmesiyle yumuşamaya başlayan ilişkilerin her iki ülke için avantajlı yönlerine değinilerek, Suriye için Türkiye; Batı'ya açılan bir kapı olarak, Türkiye için Suriye ise; Ortadoğu'ya açılan bir kapı olarak tanımlanmıştır. Özellikle çalışmada Beşşar Esad dönemi ile gelişmeye başlayan ilişkilerin bölge güvenliği üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Ortadoğu ülkelerini derinden etkileyen ve Arap Baharı olarak nitelenen halk hareketlerinin nasıl başladığı ve bu coğrafyadaki hangi ülkeleri etkisi altına aldığına dair bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca bölgeyi saran bu hareketlerin Suriye'yi nasıl etkilediği incelenmiş ve bu konu ile ilgili olarak bazı tespitler yapılmaya çalışılmıştır. Son olarak bu araştırma ile Arap Baharı'yla başlayan hareketler sonucunda farklı ve ucu açık bir sürece çevrilen ilişkilere kısaca yer verilmiş ve olası sorunlar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
This paper, called ?The Effects of Turkish-Syrian Relations on Security Issues in the Post-Hafez al-Assad Term,? analyzes the bilateral relations between two countries within the content of two separate parts related to the Hafez al-Assad and Bashar al- Assad period. As the countries had been in different camps during the Cold War era, their relations were deteriorated because of Alexandretta question, water dispute and PKK issue. In this regard, this study initially touches upon the mutually-advantageous aspects of the détente period in bilateral relations generated following Bashar al-Assad coming to power in this term. Turkey is defined as a gate opening to the West for Syria, in turn, Syria is a doorstep to the Middle East for Turkey. Furthermore, the paper notably tries to examine how the Turkish-Syrian relations during the Assad period affected the regional security balances. Finally, this study briefly analyzes the evolution of the bilateral relations in the aftermath of the Arab Spring as well as the focus on the possible troubling issues in this uncertain period between two neighboring countries.