Turistlerin otellere dağıtım problemine bir çözüm önerisi ve Alanya'da bir uygulama
A proposal for solution of tourists distribution problem to hotels and an application in Alanya
  1. Tez No: 325251
  2. Yazar: KENAN KARAGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Turist Dağıtımı, Araç Rotalama Problemi, FiloBüyüklüğü ve Karma Araç Rotalama Problemi, Sezgisel Algoritmalarederek maliyetlerini düşürebileceklerdir, Tourism, Tourist Distribution, Vehicle Routing Problem, Fleet Size andMix Vehicle Routing Problem, Heuristic Algorithmsobtained solutions, the agencies may reduce the costs by achieving savings up to35%
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tezin temel amacı Alanya'ya gelen turistlerin Antalya havalimanındanotellere dağıtım probleminin insan deneyimi ve sezgisi yerine doğrudan makinesezgisi ve hesaplama gücü kullanarak daha yüksek performans ile daha kısa süredeçözülmesini sağlayacak Yöneylem Araştırması yöntem ve tekniklerininuygulanmasıdır. Bu amaçla Alanya bölgesinde faaliyet gösteren bir acentenigerçekleştirdiği turist dağıtımlarına ilişkin bir günlük verileri ele alınmıştır.Budağıtımlar Araç Rotalama Problemi şeklinde modellenerek uygulama çözümlerihesaplanmıştır.Ele alınan problem, Filo Büyüklüğü ve Karma Araç Rotalama Problemiözellikleri taşımaktadır. Önerilen çözüm yöntemleri bu Araç Rotalama Problemiçeşidine göre yapılandırılmıştır. Standart Genetik Algoritma ve Rassal Arama olmaküzere iki farklı çözüm yöntemi önerilmiştir. Çözüm yöntemleri için başlangıç çözümuzayı Tasarruf Algoritması, Süpürme Algoritması ve Rassal permütasyonlu dizilişinbir bileşimi ile oluşturulmuştur. Önerilen yöntemlerle elde edilen çözümler insandeneyimi ve sezgisine göre daha iyi sonuçlar üretmiştir. İki yöntemden Rassal Aramayöntemi zaman olarak daha avantajlı bir çözüm üretmektedir. Acenteler, buçözümlerle önerilen dağıtım planları sayesinde %35'e kadar varan tasarruflar elde
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to apply Operations Research methods andtechniques to resolve the distribution problem of tourists coming to Alanya fromAntalya airport to hotels more quickly with higher performance by directly using thecomputational power and intuition of the machine instead of human experience andintuition. Thus, daily data of tourist distributions performed by an agency operatingin Alanya region are considered. These distributions are then modeled as VehicleRouting Problem to calculate the solutions for various applications.The problem dealt in this thesis has the characteristics of Fleet Size and MixVehicle Routing Problem. Proposed solutions are configured according to this typeof Vehicle Routing Problem. Two different solution methods named as standardGenetic Algorithms and Random Search Algorithms are recommended. The initialsolution space for the related methods is formed as a combination of Savingsalgorithm, Sweep algorithm and random permutation alignment. It is seen that theproposed methods produce better solutions with respect to human experience andinsight. Random Search method produces a solution more favorable in terms of time.As a conclusion, it is seen that, owing to the distribution plans offered by the