Kadınların iş piyasasındaki yeri ve karşılaştıkları sorunlar
The place and problems faced by women in labor market
  1. Tez No: 325291
  2. Yazar: HANDE ÇOBAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA BAHADIR ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Women, Work Life, Work Life Challenges, Glass Ceiling Syndrome, Queen Bee Syndrome
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kadının toplumsal hayatta kendini kabul ettirme süreci yüzyıllardan beri süre gelmektedir. Ücretli çalışan olarak kendini emek piyasası içerisinde bulan kadın, istihdam etmenin yanı sıra birçok zorluk ve engellere karşı durabilme savaşı vermektedir.Çalışmanın temel amacı kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunları araştırmaktır. Bu bakımdan kadınların tarihsel süreç içerisinde emek piyasasının neresinde yer aldığına bakmakla başlanacak bu çalışma sanayi devrimi sonrası şekillenen yeni emek piyasasının durumu ve beraberinde getirdiği avantaj ve dezavantajlar ele alınacak. Çalışma dört ana başlık altında ele alınacaktır.Birinci bölümde kadının toplumdaki yerine genel bir bakış açısıyla değinilecektir. Öncelik olarak kadın olgusuna ve kadınların toplumdaki ve ailedeki konumu ele alınacaktır. Genel bakış açısı olan aile işçisi kadının durumu sanayi devrimi öncesi ve sonrası olmak üzere iki başlığa ayrılarak ele alınmıştır. Sanayi devrimi öncesi vasıfsız işçi konumundaki kadın, sanayi devrimi sonrası emek piyasasına daha vasıflı işçi sıfatıyla yer almaya başlamıştır.İkinci bölümde kadının çalışma hayatındaki yerini alışı ve mevcut durumu hakkında bilgi verilmektedir. Kadınların çalışma hayatında ev işçisi olarak büründüğü rolün ücretli işçiye dönüşümü ele alınacaktır. Kadınların işgücüne katılım oranının düşük olmasının nedenlerine değinilecek ve bu durumda yaşanılan cinsiyet eşitsizliği boyutu incelenecektir.Üçüncü bölümde kadının çalışma hayatında karşılaştığı sorunlar birçok açıdan alt başlıklar içerisinde ele alınmıştır. Bunlardan başlıcası cinsiyet ayrımcılığıdır. Genel kabul görmüş erkek üstünlüğü düşüncesinin sonucu olan bu ayrımcılık kadının işe alınmasından terfisine, ücretlendirmeden, işten çıkarılmasına kadar birçok konu da yaşanmaktadır. İş hayatında karşılaşılan bu zorluklar sadece karşı cinsle değil aynı zamandan kadınların hemcinsleriyle de yaşanmaktadır. Bu açıdan kraliçe arı sendromuyla bu duruma değinilecektir.Dördüncü ve son bölümde ise kadının iş hayatında yaşadığı sorunlara yönelik koruyucu yasalar belirtilmiştir. Devletin kanunlarla desteklediği kadın zamanla daha da güçlenmesine rağmen mevcut hiyerarşik düzenin çok da dışına çıkamamaktadır. Yine de sanayi devrimi sonrası kadınlara hukuki açıdan birçok hak tanınmıştır. Bu haklar iş hayatında olduğu kadar toplumsal düzen içerisinde de kadına olumlu yönde etki yaratmıştır. Çalışmanın bu son bölümünde kadının toplumsal ve çalışma hayatını etkileyecek kanunlara ve haklara değinilecektir.Anahtar Kelime: Kadın, Çalışma Hayatı, Çalışma Hayatındaki Zorluklar, Cam Tavan Sendromu, Kraliçe Arı Sendromu.
Özet (Çeviri)
The process of winning recognition in social life by women has been going on for centuries. Women as employees in the labor market, find themselves encountering and enduring many obstacles and challenges in the war of employment.The main objective of this study is to investigate the problems faced by women in working life. İn this regard, the study will begin with an overview of the historical process of the labor market where women are situated in. Also, how the process of employment has been reshaped after the industrial revolution along with the advantages and disadvantages brought by it. The paper will be discussed under four main headings.İn the first part, overall perspective of women in society will be discussed. First of all, the position of women in society and in family will be considered in lenght. The general perspective of the position of woman as a family member worker; before and after the industrial revolution will be discussed under two main headings. Women, that was placed as unskilled workers before the industrial revolution, was positioned as more skilled workers in the labor market after the industrial revolution.İn the second part, the positioning of women in the labor market and the current status will be brought up. The status of women as houshold workers to the transformation to being paid employees will be considered in this part. The reasons of the low labor force participation rate of women will be discussed and in this manner the gender inequality will be analysed.İn the third part, sub-headings in many aspects of the problems faced by women in working life will be discussed. The main issue here is gender discrimination. Discrimination as the main result of the generally accepted idea of male superiority leads to problems in areas such as; employment, promotion, compensation and dismissal of the woman labor force. This difficulties encountered in business life is not only experienced in relations with the opposite sex but also, encountered with difficulties with their own kind. In this respect, the queen bee syndrome will be analysed to investigate the situation.The fourth and final part will address the protective laws for the problems experienced by women in working environment. The state law supporting women has gradually gained strengt and improved but women stil encounter obsticles in the current hierarchical order. Nevertheless, laws concerning women in legal terms was recognized after the industrial revolution. These rights have had a positive impact on women in both the business and social environment. The last part of study will address the laws and rights that will affect women in social and working life.