Kimyasal Denge ünitesinin öğretiminde uygulanan okuma-yazma-uygulama yönteminin öğrencilerin akademik başarıları üzerine etkisi
The effect of the reading-writing-application methods applied in teaching of the Chemical Equilibrium unit on the students? academic achievements
- Tez No: 325332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DOYMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: şbirlikli Öğrenme Modeli, Okuma-Yazma-Uygulama Yöntemi, Akademik Başarı, Kimyasal Denge, Cooperative Learning Model, Reading-Writing-Application method, Academic Achievement, Chemical Equilibrium
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı;işbirlikli öğrenme modelinin uygulanmasında kullanılan okuma-yazma-uygulama yöntemi ile öğretmen merkezli öğrenme yönteminin Genel Kimya-II dersinde yer alan ?Kimyasal Denge? ünitesinin öğretiminde, öğrencilerin akademik başarılarına etkisini tespit etmektir. Bu çalışmanın örneklemi, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü 1. sınıfın iki farklı şubesinde öğrenim gören toplam 99 öğrenciden oluşmaktadır. Bu sınıflardan biri Okuma-Yazma-Uygulama yönteminin uygulandığı Deney Grubu (DG, n=44) diğeri ise öğretmen merkezli öğretim yönteminin uygulandığı Kontrol Grubu (KG, n=55) olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Ön Bilgi Testi (ÖBT), Akademik Başarı Testi (ABT), Grup Yazma Raporu (GYR) ve öğrencilerin kullanılan yöntemle ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış mülakat kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler ve bağımsız t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler ile ÖBT?den elde edilen sonuçlara göre araştırmanın başlangıcında araştırmaya katılan grupların benzer özellikte oldukları tespit edilmiştir. ABT puanları için yapılan bağımsız t testi sonuçlarına göre, akademik başarı bakımından Okuma-Yazma-Uygulama yönteminin anlamlı bir fark oluşturduğu görülmüştür. Bu sonuçlara göre ?Kimyasal Denge? ünitesinde Okuma-Yazma-Uygulama yönteminin, öğretmen merkezli öğrenme yöntemine göre akademik başarıyı artırmada daha etkili olduğu söylenebilir. Ayrıca yarı yapılandırılmış mülakatlara göre öğrencilerin Okuma-Yazma-Uygulama yöntemine karşı olumlu düşüncelerinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of reading-writing- application method used in cooperative learning model and teacher-centered teaching method in teaching of ?Chemical Equilibrium? unit in general chemistry course on students? academic achievement. The sample of this study consists of 99 first grade pre-service science teachers in different groups at Erzurum Atatürk University, Kazım Karabekir Faculty of Education during the 2010-2011 fall terms of academic years. One of these groups was Experimental Group (EG, n=44), and the second group was Control Group (CG, n=55) in which teacher-centered instruction was applied. As the data collection instruments, Preliminary Information Test (PIT), Academic Achievement Test (AAT), to determine the students? views on the method semi-structured interview scale and Group Writing Report (GWR) were used. The data obtained from the study were evaluated using descriptive statistics and independent samples t- test. According to the assessments and results obtained from PIT, it was found that groups participated in the research at the beginning had similar properties. The results of and independent samples t- test applied for AAT scores showed a significant effect of teaching approaches applied in terms of academic achievement According to these results, in the unit of ?Chemical Equilibrium?, Reading-Writing- Application method became more effective than the Teacher-Centered Teaching method in improving the academic achievement. Moreover, it was determined that students have positive opinion about Reading-Writing-Application method.