The nature of interplay among components of pedagogical content knowledge in reaction rate and chemical equilibrium topics of novice and experienced chemistry teachers
Deneyimli ve deneyimsiz kimya öğretmenlerinin reaksiyon hızı ve kimyasal denge konularında pedagojik alan bilgisi bileşenleri arasındaki etkileşimin doğası
- Tez No: 463645
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN KONDAKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pedagojik alan bilgisi, PAB bileşenleri arasındaki etkileşim, deneyimli öğretmenler, deneyimsiz öğretmenler, çoklu durum çalışması, Pedagogical Content Knowledge, Interplay among PCK Components, Novice Teachers, Experienced Teachers, Multiple Case Study
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çoklu durum çalışmasının amacı, farklı öğretmenlik deneyimine sahip kimya öğretmenlerinin reaksiyon hızı ve kimyasal denge ünitesinde sahip oldukları pedagojik alan bilgisi (PAB) bileşenleri arasındaki etkileşimi incelemektir. Bu amaçla, farklı öğretmenlik deneyimine sahip üç kimya öğretmeni amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veriler, kart-gruplama aktivitesi, içerik gösterimi, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, sınıf gözlemleri ve gözlem notları ile toplanmıştır. Verilerin analizinde derinlemesine PAB ve sürekli karşılaştırmalı veri analiz yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, PAB bileşenleri arasındaki etkileşim için dokuz özellik ortaya koymuştur: a) Deneyimli öğretmenin aksine, deneyimsiz öğretmenin fen öğretimine bakış açısı geneldir, ve bu PAB bileşenleri arasındaki etkileşimi engellemektedir, b) PAB bileşenleri arasındaki etkileşim kendine ve konuya özgüdür, c) Deneyimsiz öğretmenlerin PAB haritaları parçalı bir yapıya sahipken, deneyimli öğretmenlerin PAB haritaları bütüncül bir yapıya sahiptir, d) Bütün haritalardaki etkileşimlerde, öğrenci, müfredat ve öğretimsel bilgiler merkezidir, e) Deneyimli ve deneyimsiz öğretmenler PAB bileşenleri arasında farklı düzeyde karmaşık etkileşimler gösterirler, f) Deneyimli öğretmenler, deneyimsiz öğretmenlere göre, daha fazla çift yönlü etkileşimlere sahiptirler, g) Deneyimli öğretmenler, deneyimsiz öğretmenlere göre, PAB bileşenleri arasındaki etkileşimi bilgi düzeyinden uygulama düzeyine dönüştürmede daha başarılıdır, h) Öğretmen özyeterliğinin, PAB bileşenleri kullanımında ve bileşenler arasında etkileşim kurmada rol oynadığı görülmüştür, ve i) Tüm öğretmenler aynı konuyu benzer ders planlarıyla ve aynı öğretim materyalleri ile öğretmenlerine ragmen, PAB bileşenleri arasında nasıl etkili etkileşimler kurdukları farklılık göstermiştir. Bu sonuçların, öğretmen eğitimine katkıları ve fen eğitimi araştırmaları için önerileri tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this qualitative multiple-case design study, I examined the interactions among pedagogical content knowledge (PCK) components of novice and experienced chemistry teachers in teaching reaction rate and chemical equilibrium topics. For this aim, three chemistry teachers who had different levels of teaching experience in chemistry teaching were selected through a process of purposeful sampling. Data were collected through card-sorting task, Content Representation (CoRe) tool, semi-structured interviews, observation of instructions, and field notes. Data were analyzed through three approaches: in-depth analysis of explicit PCK, enumerative approach, and constant comparative methods. Results revealed nine salient features of the interplay of the PCK components: a) The novice teacher's orientations towards science, in contrast to the experienced teachers, were much broad and non-specific, which impeded the connections among the components, b) The integration of the PCK components was idiosyncratic and topic specific, c) The novice teacher's PCK maps were fragmented while the experienced teachers' PCK maps were integrated, d) Knowledge of learner, knowledge of curriculum and knowledge of instructional strategies were central in the interplays of all teacher maps, e) The novice and experienced teachers displayed different levels of complexity in their interactions among PCK components, f) The experienced teachers had much more two-way interactions among PCK components than the novice teacher, g) The experienced teachers were more successful than the novice teacher in translating their knowledge into practice in terms of the integration among PCK components, h) Teacher self-efficacy appeared to play a role in their use of PCK components and constructing interactions among them, and i) All teachers taught the same topics with similar lesson plans and same instructional materials; however, they differed in terms of how effectively they connect the PCK components. Implications for teacher education and suggestions for science education research are presented.