Fen ve teknoloji dersinin uygulamalarında işbirlikli öğrenme modelinin öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The effect on students' academic achievement of cooperative learning model in pratic of science and technology course
  1. Tez No: 325333
  2. Yazar: AYFER DİRİM ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DOYMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma-Yazma-Uygulama, Birlikte Öğrenme, Fen ve Teknoloji Deney Uygulamaları, Deney Başarısı, Reading-Writing-Application, learning together, laboratory experiments inscience and technology, Experiment Achievement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı, Fen ve Teknoloji dersinin işlenişinde, işbirlikli öğrenmemodelinde kullanılan Okuma-Yazma-Uygulama ve Birlikte Öğrenme yöntemleri ileGeleneksel Öğretim yönteminin öğrenci başarıları üzerine etkisinin belirlenmesidir.Çalışmanın örneklemi, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında, MEB'e bağlı bir ilköğretimokulunun 7.sınıflarında öğrenim gören 66 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada,Laboratuvar Ön Başarı Testi (LÖBT), Laboratuvar Başarı Testi (LBT), Teori BaşarıTestleri (TBT), Deney Başarı Testleri (DBT) kullanılmıştır. Çalışma, üç farklı gruptagerçekleştirilmiştir. Bu gruplardan birincisi; Okuma-Yazma-Uygulama yöntemininuygulandığı OYUG, ikincisi; Birlikte Öğrenme yönteminin uygulandığı BÖG veüçüncüsü ise Geleneksel Öğretim yönteminin uygulandığı KG olarak belirlenmiştir.Verilerin analizi için, tanımlayıcı istatistikler, tek yönlü varyans analizleri (ANCOVA) ,çok değişkenli multivariate analizi (MANOVA) ve çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır.Sonuç olarak, Okuma-Yazma-Uygulama ve Birlikte Öğrenme yöntemlerinin,öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisinin birbirine yakın olduğu ve buöğrencilerin geleneksel yöntemle öğretim alan öğrencilere göre daha başarılı olduklarıbelirlenmiştir. Ayrıca, laboratuvar becerilerinde Okuma-Yazma-Uygulama yöntemi ileöğretim alan öğrencilerin hem Birlikte Öğrenme yöntemi hem de geleneksel yöntemleöğretim alan öğrencilere göre daha başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of reading-writing-applicationand learning together technique, on academic achievements of seven grade studentsattending the classes in which the laboratory experiments in science and technologycourse. The sample of this study consist of 66 seventh grade students who attended theclasses in which the laboratory experiments in science and technology were taught in anelementary school during the 2011-2012 academic years. As the data collectioninstruments, Laboratory Preliminary Achievement Test (LPAT), LaboratoryAchievement Test (LAT), Theory Achievement Tests (TAT), Experiment AchievementTests (EAT), This study is carried out three different groups. One of the groups wasselected randomly as the Reading-Writing-Application Group (RWAG), the second wasselected as the Learning Together Group (LTG) and the third was selected as theControl Group (CG) in which the traditional teaching method was applied. The dataobtained on instruments were evaluated by using descriptive statistics, one-wayANCOVA , multivariate analysis MANOVA and multiple comparison test. The resultsof this study indicate that the teaching of laboratory experiments in science andtechnology course the Reading-Writing-Application and Learning Together techniqueswas more effective than the traditional teaching method in increasing academicachievement. In addition, the students from the group in which the Reading-Writing-Application method used were more successful in the laboratory skills.