Patent duktus artreiozus tanısı alan ve transkateter yöntemi ile kapatılan hastaların geriye dönük olarak incelenmesi
- Tez No: 414832
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Patent ductus arteriosus, device selection, transcatheter closure
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Patent duktus arteriosus (PDA), sık görülen bir doğuştan kalp hastalığıdır. Duktus arteriozus sol altıncı primitif aortik arktan köken alan ana pulmoner arter ile aorta arasında yer alan fetal vasküler yapıdır. Duktus arteriozusun kapanmaması durumunda patent duktus arteriozus (PDA) oluşmaktadır. Tedavi edilmeyen olgularda takipne, büyüme geriliği, periferik sıçrayıcı nabız ve geniş nabız basıncı, kalp yetersizliği, pulmoner hipertansiyon, enfektif endokardit ve Eisenmenger sendromu ile sonuçlanabilir. Teknolojinin hızlı gelişimi ile ortaya çıkan cihaz çeşitliliği sayesinde, birçok PDA tipinde hastada transkateter yolla kapama uygulanabilmektedir. Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Anabilim dalı, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı'nda Nisan 2006-Aralık 2014 tarihleri arasında PDA tanısı ile izlenen ve PDA'sı transkateter yolla kapatılan 113 hastada kullanılan cihaz tipi, etkinlikleri, komplikasyonları, birbirine üstünlükleri, klinik seyir ve prognozları geriye dönük olarak incelenmiştir. Transkatater yolla PDA'sı kapatılan 113 hastanın yaşları 1 gün ile 17 yıl arasında değişmekte olup yaş ortalaması 36 ± 49,2 ay, ortancası 10 ay idi. Çalışmaya alınan hastaların kız/erkek oranı 1.8 idi. Çalışmaya alınan hastaların izlem süresi 1 gün ile 9 yıl arasında değişmekte olup; ortancası 5,5 yıl ortalaması 4,3±2,6 yıldır. Hastalarımızın 54'nün (%47) takip süresi beş yıl ve üzerinde idi. Beş yaştan büyük hastaların %64'ünde cook koil kullanılmış olup , bunu Amplatzer Duct Occluder I (ADO I) (%10,7) takip ederken, 1 yaştan küçük hastalarda %44 oranında cook koil kullanılmış olup, bunu %28 ile ADO II takip etmektedir. Kullanılan cihaz tipleri içinde ADO II cihazı diğer tüm cihaz tiplerine göre daha düşük vücut ağırlığına sahip hastalarda kullanılmıştır(p=0,004). Pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda %44 oranında ADO II cihazı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ductus arteriosus is a fetal vascular structure which is originated from the left sixth primitive aortic arch and is located in between the main pulmonary artery and aorta. Patent ductus arteriosus (PDA) occurs when ductus arteriosus does not close. As a result of rapidly developing technology; transcatheter closure can be performed in many types of PDA using overiety of devices. 113 patients with PDA who underwent transcatheter closure are evaluated in respect to the device type, effectiveness, complications, clinical course and prognosis at the division of pediatric cardiology of department of pediatrics at Ondokuz Mayıs University between April 2006 –December 2014. The mean age and median age of the patients were 36±49,2 months, 10 months (1 day -17 years) respectively. The male/female ratio of the patients was 1,8. The mean and median the follow-up time 4,3±2,6 years, 5,5 years(1 day -9 year). 54(%47) of our patients follow up was 5 years and over. While Cook Coil was used in 64% of the patients above 5 years of age, followed by ADO I (10,7%); it was used in 44% of patients under one year of age, followed by ADO II with a percentage of 28%. ADO II was used in patients with lower weight (p=0, 004). It was used in 44% of patients with pulmonary hypertension. ADO I was used more in patients whose narrowest diameter of ductus were thinner. (p< 0,001). After the procedure, aortic flow in pulmonary arteries was detected in five patients and out of these; one had a residual shunt and the other four were recanalised in 6th, 12th and 48th months. Neither surgical procedure , nor transcatheteral closure were performed in these patients. As a result; selection of both device and patients are important factors for closing PDA through transcatheteral route. This is one of the most successful methods if body weight, age,diameter of the ductus of the patient and the size of device are chosen correctly.