Kallistatin ile pulmoner arteriyel hipertansiyonun ilşkisi
Kallistatin relations with pulmonary arterial hypertension
  1. Tez No: 419942
  2. Yazar: DERYA AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ÜZÜM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Eisenmenger Sendromu, Pulmoner arteriyel hipertansiyon, Kallistatin, NT- pro BNP
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Pulmoner arteriyel hipertansiyon, altta yatan nedenler açısından geniş bir spektrum arzeden, çocuklarda da oldukça sık görülen, ilerleyici bir hastalıktır. Eisenmenger sendromu, pulmoner arter hipertansiyonun ileri ve geri dönüşümsüz formudur. Kallistatinin, PAH gelişme mekanizmalarına zıt mekanizmalardaki rolü bilinmesine rağmen, pulmoner arteriyel hipertansiyon etiyopatogenezinde kallistatinin de rolü olabileceği üzerinde durulmamış, pulmoner hipertansiyon ile kallistatin ilişkisi araştırılmamıştır. Literatürde, artmış volüm yüküne karşı, ventrikül hücrelerinden salgılanan, beyin natriüretik peptid (BNP) ve NT-proBNP ile ortalama arteriyel basınç arasında klinik bir korelasyon olabileceği üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada, çocuklarda, pulmoner arteriyel hipertansiyon ile plazma kallistatin ve serum NT-proBNP düzeylerinin ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Soldan sağa şant sonucu pulmoner hipertansiyon/Eisenmenger Sendromu gelişmiş siyanozu olan 16 hasta (Eisenmenger Grubu), ağır pulmoner hipertansiyonu olan ancak siyanozu olmayan-inoperable 5 hasta (Ağır PAH Grubu), pulmoner arteriyel hipertansiyonu olup Eissenmenger Sendromu gelişmemiş, girişimsel olarak tedavi edilmiş veya cerrahiye verilmiş 15 hasta (PAH Grubu), primer pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısı almış 7 hasta (İPAH Grubu), soldan sağa şantı olan ancak pulmoner arter basıncı normal sınırlarda olan 19 hasta (PAH Negatif Grup), kardiak cerrahi öncesi pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısı almış; ardından cerrahi operasyon geçirmiş klinik takipte pulmoner arteriyel hipertansiyonu düzelmiş olması muhtemel 12 hasta (Cerrahi yapılmış Grup), Fallot tetralojisi ile takipte olan 5 hasta (Fallot Grubu) olmak üzere toplam 79 hasta; kontrol grubu olarak 16 hasta çalışmaya alındı. Ortalama pulmoner arter basıncının 25 mmHg'nın üzerinde olması pulmoner hipertansiyon olarak, pulmoner arter basıncının sistemik basınca eşit veya sistemik basınçtan yüksek olması Eisenmenger Sendromu olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunun plazma kallistatin düzeyleri ile ortalama pulmoner arter basınçları arasında negatif korelasyon saptandı. Eisenmenger grubunun plazma kallistatin düzeyleri kontrol grubunun plazma kallistatin düzeylerinden düşük, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0.05). Fallot grubu, PAH ve İPAH grubunda serum NT-proBNP düzeyleri PAH negatif gruba göre yüksek aradaki fark anlamlı bulundu (p< 0.05). Sonuç: Eisenmenger sendromunda plazma kallistatin düzeyleri kontrol grubundan düşük bulundu, düşük bulunan plazma kallistatin düzeyleri ile ortalama pulmoner arter basıncı arasında negatif korelasyon saptandı. Bulgularımız pulmoner hipertansiyonun etiyopatogenezinde kallistatinin rolü olabileceği hipotezimizi desteklemiştir. NT-proBNP soldan sağa şantlı, PAB yüksek olan hasta grubu hariç tüm gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek tespit edilmesi ciddiyeti belirlemede prediktif bir değer olarak kullanılabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Pulmonary arterial hypertension, which exhibit a broad spectrum in terms of etiology, are very frequently observed in children, is a progressive disease. Eisenmenger syndrome is an advanced and irreversible form of pulmonary arterial hypertension. Kallistatin exerts opposite mechanism to the development of pulmonary arterial hypertension. Kallistatin, which will may play a role in the etiopathogenesis of PAH, has not been investigated in relation pulmonary arterial hypertension. B-type natriuretic peptide (BNP) and N-terminal-proBNP (NTproBNP) are released from both cardiac ventricles in response to raised chamber pressure or volume overload. Studies focuses correlations existed between the changes in BNP levels and mean pulmonary artery pressure. The aim of this study, pulmonary arterial hypertension is considered a possible relationship between levels of plasma kallistatin and NT-proBNP. Materials and Method: Study populatıon; from left to right shunt pulmonary hypertension/Eisenmenger syndrome 16 patients with advanced cyanosis (Eisenmenger Group), no cyanosis but with severe pulmonary hypertension 5 patients (severe PAH Group), Pulmonary arterial hypertension patients who is not developed Eisenmenger Syndrome, interventional be treated or surgery given 15 patients (PAH Group), primary pulmonary arterial hypertension 7 patients (IPAH Group), from left to right shunt congenital heart disease who is not developed pulmonary arteriel hypertension 19 patients (PAH Negative Group), before surgery had been diagnosed with pulmonary arterial hypertension; then have surgery undergone and clinical follow-up improved pulmonary arterial hypertension 12 patients (Underwent surgery Group), 5 patients followed with tetralogy of Fallot (Fallot Group), including with a total of 79 patients and the control group including 16 children. Pulmonary arterial hypertension is defined as mean pulmonary arterial pressure greater than 25 mmHg. Eisenmenger syndrome is defined increase pulmonary artery pressure and approach systemic levels then becomes bidirectional or right-to-left. Results: In study population between mean pulmonary arterial pressure and serum levels of kallistatin negative correlation is detected. Eisenmenger group plasma levels of kallistatin was significantly lower than the control group (p 0.05).